.

Terrenys del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou, amb un llac i camp de golf de PortAventura (Lumine) en primer terme, i les atraccions al fons. Foto: ACN

L’Incasòl defensa que el pagament a terminis que farà Hard Rock per la compra dels terrenys del CRT de Vila-seca i Salou per 120 MEUR és un procediment “totalment habitual” en les grans operacions urbanístiques. En declaracions a l’ACN, el director de l’ens, Albert Civit, ha insistit que aquestes condicions no impedeixen que la transmissió de la propietat a la multinacional es faci de forma directa i “en unitat d’acte”, tal com ha manifestat sempre el Govern. Civit ha negat que l’operació suposi un risc financer per a les arques públiques perquè es farà “amb diners propis”, i ha defensat que el projecte és “viable” i “absolutament necessari” pel Camp de Tarragona. “Si no ho fem nosaltres, ho faran a Màlaga o a França”, ha advertit.

El director de l’Incasòl ha tret ferro a la polèmica desfermada aquest dilluns després que el diari ‘Ara’ hagi publicat que el pagament no es farà de forma única, sinó que l’Incasòl avançarà el 80% dels diners dels terrenys i que Hard Rock tindrà dos anys per pagar-los –almenys fins a mitjan 2022. En declaracions a l’ACN, Civit ha manifestat que aquest és el mètode que es va seguir amb Amazon per a la implantació del centre logístic del Prat i el mateix que apliquen en “la majoria” d’operacions urbanístiques.

El contracte preveu una operació a tres bandes entre Criteria -el hòlding d’inversions de la Caixa que ostenta la propietat dels terrenys-, l’Incasòl i, en darrera instància, la promotora Hard Rock. En el moment de formalitzar-se el contracte de compravenda, la multinacional nord-americana només abonarà el 20% de la factura -24 MEUR més IVA-. El 70% de l’operació -84 MEUR- el pagarà quan es faci la publicació definitiva dels plans de millora urbana (PMU) al DOGC i, el 10% restant -12 MEUR-, quan el projecte de reparcel·lació s’inscrigui als registres de la propietat, o bé si passats sis mesos a partir de la publicació de l’aprovació definitiva del PMU el projecte de reparcel·lació no s’inscriu al registre.

“La transmissió és directa i el dia que anem al notari, nosaltres comprarem i vendrem. Hard Rock en sortirà com a propietari. Una altra cosa és que venem i ens paguen a terminis perquè hi ha diverses condicions de contracte que s’han de complir, com ara qüestions d’urbanització o de planejament”, ha afirmat Civit. “Suposa unes condicions contractuals normals en una operació urbanística de gran envergadura com aquesta”, ha afegit sobre l’operació de Hard Rock a la Costa Daurada.

Sobre el fet que l’empresa es reservi durant 10 anys l’opció de vendre l’espai per 120 MEUR i que la Generalitat tingui l’obligació de recomprar-lo si es donen certes condicions, el màxim responsable de l’Incasòl ha detallat que tots els contractes tenen unes clàusules de sortida per respondre a situacions “excepcionals” que puguin ocórrer, encara que siguin altament improbables. En aquest cas, Albert Civit s’ha mostrat convençut que es compliran tots els terminis i supòsits establerts, i que abans del 5 d’octubre -la data límit vigent després d’una pròrroga de cinc mesos concedida pel Govern- es materialitzarà l’opció de compravenda.

El director de l’Institut ha assegurat que treballen perquè això sigui així i que, en aquest sentit, estan en contacte “gairebé cada 15 dies” amb els representants de la firma multinacional a Barcelona i també directament amb els responsables nord-americans. Un cop fet aquest tràmit, l’Incasòl es convertirà en l’administració actuant, i la previsió és que les obres comencin abans de l’abril del 2022 i s’enllesteixin l’agost del 2024, segons el contracte.

L’Incasòl nega que l’operació suposi riscos financers

Albert Civit també ha afirmat que l’operació no suposa cap risc financer per a les arques públiques, atès que l’institut l’assumirà amb diners propis i pel fet de dilatar els cobraments no deixarà de fer cap operació, ha apuntat. “Les operacions d’inversió d’habitatge o d’urbanització de sectors no les deixarem de fer, perquè aquesta dilatació de pagament ja es dona en moltes altres operacions. No hem de demanar cap préstec ni cap hipoteca, ni pagar cap interessos pel tema dels terminis de pagament i cobrament”, ha manifestat.

Preguntat per la possibilitat que l’empresa pugui deixar de pagar els 96 MEUR que hauria d’abonar amb posterioritat a la materialització de la compravenda i que la Generalitat s’hagi de quedar amb els terrenys, el director de l’Incasòl ha opinat que això no tindria gaire sentit perquè la firma “perdria” els 20 MEUR que ja hauria abonat i que s’activarien les clàusules d’excepcionalitat –que també exigeixen compromisos a l’altra part, segons ha subratllat.

Malgrat la pandèmia de la covid-19, l’Incasòl considera que el complex que Hard Rock vol construir a la vora de PortAventura és “un projecte totalment viable i absolutament necessari pel Camp de Tarragona”. Civit ha avisat que si el complex turístic, d’oci, joc i congressos no s’implanta a Catalunya “se n’anirà a Màlaga, que s’està posicionant dins l’arc mediterrani com a ciutat de turisme de negocis, o a ciutats com Cannes, Montpeller o Marsella”. “Si no ho fem nosaltres, ho faran els altres segur”, ha avisat.

Roger Segura – ACN