.

Les autopistes ferroviàries permeten transportar semiremolcs o directament camions en plataformes de tren. Foto: ADIF

Adif licita la redacció del projecte per adequar la línia convencional Saragossa-Lleida-Tarragona amb serveis d’autopista ferroviària. La inversió prevista és de 60 milions d’euros. La redacció del projecte surt a concurs per 2,8 milions d’euros. La previsió és actuar al gàlib de sis túnels i setze passos superiors, i a la catenària, i adaptar les dimensions dels semiremolcs P-400.

Amb serveis d’autopista ferroviària, la línia Saragossa-Tarragona donarà continuïtat a la línia Algesires-Saragossa, per crear sinergies amb el transport marítim. Adif qualifica el tram entre la capital aragonesa i la tarragonina “d’estratègic”, perquè és el que té més demanda de transport de mercaderies, més de 100 circulacions per sentit cada setmana.


Altres notícies:


L’autopista ferroviària és un servei de transport de mercaderies que carrega tràilers de carretera o semiremolcs, amb vagons de tren especialitzats. És una “solució logística” que “augmenta la competitivitat” perquè suposa un important estalvi de costos externs i també d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, de fins a 620.000 tones de CO2 anuals.

Una part important dels tràfics de mercaderies de la línia Saragossa-Tarragona procedeixen de Turquia, Itàlia i Marroc, i arriben a Espanya pels ports de Tarragona, Barcelona i Algesires. L’actuació se suma a altres que Adif fa “per incrementar la competitivitat” de la línia, com l’ampliació dels apartadors fins als 750 metres en cinc estacions (Selgua, Marcén-Poleñino i Almudévar a Osca, Juneda i Raimat a Lleida), amb una inversió de més de 25 milions d’euros.

ACN