.

.

TOTS 21

IQOXE, el dia després de l’explosió. Foto: CCMA

L’expresident del comitè d’empresa d’IQOXE, Fernando Terrado, ha afirmat que la direcció de la companyia va pressionar diverses vegades els treballadors per operar les plantes amb menys personal del fixat al conveni laboral.

En la seva compareixença en la comissió d’estudi de la seguretat del sector de la petroquímica de Tarragona del Parlament, el que aleshores era el principal representant dels empleats ha posat de manifest l’elevada càrrega de treball a la qual estan sotmesos en tots els departaments. En la sessió d’aquest dimarts també hi han intervingut dirigents sindicals. Des de CCOO s’ha assegurat que després del sinistre del 14 de gener han denunciat sis vegades IQOXE davant Inspecció de Treball.

Terrado i els representants sindicals han posat damunt la taula diferents exemples de la precarietat laboral que patien, i pateixen, els treballadors d’IQOXE. Terrado ha explicat que, al conveni, treballadors i empresa tenen pactat que hi ha situacions en les quals “per tres plantes hi ha dos operadors”. Tot i això, ha afirmat que “a vegades l’empresa volia estirar una mica més”, situació que generava situacions de tensió entre les parts. “L’empresa sempre tenia la temptació de si podia posar en marxa la petita”, ha dit en referència a engegar una altra planta; si bé ha afegit que “després els companys que eren allà s’hi negaven i no es feia”, ha indicat per remarcar finalment: “Però la temptació sempre hi era”.

L’actual expresident del comitè ha afirmat en diverses ocasions que els treballadors de tots els departaments d’IQOXE, des d’administració fins a producció, tenien una càrrega de treball “excessiva”. De fet, José Antonio Hernández, secretari general de CCOO Indústria de Catalunya, ha exposat que es va fer un informe de riscos psicosocials que acreditava que el 98% dels empleats tenien aquest problema. “L’empresa ho va considerar una simple opinió”, ha remarcat Hernández. Terrado ha concretat que la plantilla no s’ha incrementat tot i el creixement de l’empresa.

‘El Sombras’

A pregunta del diputat del PSC Carles Castillo, Terrado ha explicat que IQOXE va encarregar un estudi a una empresa externa per calcular el temps que tardaven els treballadors en fer les funcions del seu dia a dia laboral. Les persones que feien aquest control seguien en tot moment els treballadors d’IQOXE i els hi cronometraven les tasques. D’aquí, que els empleats bategessin amb el sobrenom de ‘El Sombras’ qualsevol d’aquests analistes. La companyia va fer servir aquests estudis per aplicar, posteriorment, retallades laborals. “No estàvem gens d’acord amb les ràtios que van sortir”, ha assegurat Terrado.

De fet, l’expresident del comitè també ha revelat que el dia abans de l’explosió van mantenir una reunió amb la direcció en la qual es va parlar de la problemàtica de les càrregues de treball. “L’empresa ens va dir que estava disposada a fer un altre estudi de temps”, ha comentat. Amb tot, Terrado ha rebutjat relacionar l’excés de feina amb el sinistre del 14 de gener. “Fins que no hi hagi conclusions de la investigació no podrem dir si és per una cosa o per una altra. Intento ser prudent a l’hora de relacionar les causes i algú ens dirà què va passar realment”, ha apuntat.

En aquest aspecte els sindicats han estat més contundents. Hernández ha fet un repàs a tots els accidents que hi ha hagut a les empreses químiques de Tarragona en el darrer any. L’últim que ha mencionat, un vessament d’oli a Dow Chemical el 2 d’abril. “En tots els accidents s’han repetit elements: Precarietat laboral, ineficàcia dels plans d’autoprotecció de les empreses i ineficàcia dels plans d’emergències exteriors”, ha dit en referència al Plaseqcat.

Sobre IQOXE, ha avançat que CCOO ha posat sis denúncies a Inspecció de Treball després del sinistre. Quatre de les quals relacionades amb la seguretat laboral, com ara per manca de mesures de prevenció per la covid-19, i dos per “difamació sindical”. En aquest sentit, Terrado ha exposat que des que el grup Cristian Lay va comprar l’empresa el 2014 es van multiplicar els problemes des del punt de vista laboral. “El comitè d’empresa ha batut rècords en denúncies a Inspecció de Treball. Per hores extres, plusos d’antiguitat, tipus de contractes, sistema de fitxar a la feina, modificacions de jornada…”, ha enumerat. En els darrers mesos, ha assegurat que n’han posat dues més.

Relat emocionat

Malgrat tot, Terrado ha demanat “respecte per IQOXE”. “Som una empresa petita, amb 100 treballadors directes”, ha afirmat; i s’ha queixat del tracte que han rebut per part de l’opinió pública arran de l’accident. També ha defensat aferrissadament i emocionada els companys que estaven treballant en el moment de l’explosió, dos dels quals van morir i un tercer va quedar ferit de gravetat. “Quan va explotar el -reactor- 3100, la meitat de la plantilla va desaparèixer. Amb el que quedava, tres persones, es va aconseguir posar en seguretat la resta de la planta”, ha valorat. I ha afegit: “Ningú podia avisar al CECAT perquè no hi havia ningú per fer-ho”, ha disparat en resposta a les crítiques de la Direcció General de Protecció Civil i altres estaments del Govern per no haver rebut informació ràpida per part de l’empresa. “M’agradaria deixar clar que cap pla d’autoprotecció és impossible que contempli una hipòtesi que no està contemplada”, ha emfatitzat.

També ha estat crític amb la gestió de l’emergència per part de les administracions públiques el secretari general d’UGT-FICA de Tarragona, Àngel Clua. “El 112 diu que no sabia on havia passat l’accident. Però tenen càmeres a tot el polígon i es veu perfectament. Tenen tota la informació dels productes que hi ha a cada empresa i la quantitat. Des del primer moment s’hauria d’haver sabut”, i no pas 50 minuts després, com es va assenyalar des de Protecció Civil.

Clua també ha carregat contra la Generalitat per no comptar amb els sindicats a l’hora d’elaborar el nou Plaseqta, per tardar molt a l’hora de validar els plans d’autoprotecció que presenten les empreses i perquè “només hi ha un inspector de treball en tot el polígon”. A més, ha coincidit amb Hernández a l’hora de demanar més seguretat a les empreses, però també més controls a l’administració.

Per altra banda, els sindicats també han “rebutjat” l’informe de la taula d’avaluació i seguiment del sinistre, elaborat pel Govern. Pels representants dels treballadors no se’ls ha escoltat prou i el text és poc profund. El seu principal redactor, el viceconseller de la Presidència, Pau Villòria, també ha comparegut aquest dimarts, i ha defensat que “l’informe no era per esclarir les causes de l’accident”. “L’informe s’ha ajustat a la petició que tenia, que era escoltar el territori, recollir-ho i que els departaments tinguessin la constància de les demandes per implantar noves actuacions i mesures”. Sobre les crítiques rebudes, ha assenyalat: “No hi ha cap aspecte que se’ns hagi transmès a les reunions que no haguem recollit”.

La versió d’IQOXE

No poden ser més contrastades les versions de l’expresident del comité d’empresa i de la pròpia empresa. Aquesta ha subratllat a Tarragona21 que IQOXE havia ampliat plantilla i entre 2014 i 2019 ‘hi hagué un augment de la plantilla’. Altrament, els salaris que es paguen a l’empresa ‘estan per damunt de la mitjana dels que es paguen al polígon químic de Tarragona i molt pel damunt de la resta d’Espanya’. Així mateix, afirmen que quan hi hagué l’accident la producció havia baixat pel descens de la demanda a Europa, de manera que el mes de desembre la planta estigué uns dies sense produir.

També afirmen que el comitè d’empresa no els va fer arribar mai la seva preocupació ‘per la manca de seguretat’ que denunciarien després de l’accident ‘ni la necessitat d’augmentar el nombre de personal’, i que la nit de l’accident ‘hi havia més personal del que demana el conveni’.

Redacció