.

.

TOTS 21

El Govern espanyol assumirà directament la gestió de la Generalitat un cop apliqui l’article 155 de la Constitució, segons afirma avui La Vanguardia citant fonts de la Moncloa.

Després de diversos estudis i converses de Rajoy amb els serveis jurídics de l’Estat, el president espanyol prepara un pla que comportarà que siguin els ministeris els que assumeixin la feina de les conselleries, i donin les ordres als funcionaris catalans.

Dissolució del Parlament

La suspensió de l’autonomia no només implicarà dissoldre el Govern, sinó també el Parlament. El motiu és evitar que quedi un altre poder (la cambra catalana), que pugui oposar-se a l’acció del govern espanyol. La Moncloa té clar que el pla haurà de ser aquest, perquè no veu altres vies per aplicar el 155 de manera efectiva. Això implicarà deixar el president i els consellers sense competències i designar delegats de cada ministeri perquè gestionin els departaments de la Generalitat.

El calendari

El govern espanyol no espera una revolta dels funcionaris, després de comprovar que han col.laborat amb el Ministeri d’Hisenda en la intervenció de facto dels comptes de la Generalitat. L’altre focus és el calendari. El diari apunta que tot plegat podria ser qüestió d’hores si finalment Carles Puigdemont no respon amb un sí o un no si va declarar la independència la setmana passada. El termini que li ha donat el govern del PP per respondre acaba demà al matí. I segons La Vanguardia, a partir d’aquell moment els tempos es podrien accelerar.

La principal previsió amb què treballa la Moncloa és reunir el Consell de Ministres aquest dijous, un cop es constati que Puigdemont no ha respost al requeriment. Allà es discutiran propostes per traslladar-les ràpidament a Brussel·les i tenir l’aval dels socis europeus. En aquest sentit, és clau tenir en compte que Rajoy assisteix dijous al vespre a una cimera de la Unió, de manera que intentaria tenir el vistiplau de la resta de socis en aquesta trobada.

Suports del PSOE

El que el PP té molt clar és que tot aquest procés el vol fer de bracet del PSOE, per tenir el màxim consens a escala espanyola i europea. Per això, la Moncloa inclouria la petició dels socialistes de convocar eleccions al Parlament com més aviat millor un cop se suspengui l’autonomia de Catalunya. Una demanda que el PSOE ja fa dies que ha fet arribar al PP, segons explica El Periódico. Tant el líder popular com el socialista es dedicaran el que queda de setmana a passejar-se per Brussel·les per explicar i fer pedagogia de les mesures que aplicaran per anul·lar el procés sobiranista.