.

Els tècnics mesuren el moviment de l'esquerda amb un fisuròmetre. Foto: ACN

Els tècnics mesuren el moviment de l'esquerda amb un fisuròmetre. Foto: ACN

Els 522 veïns de Barberà de la Conca (Conca de Barberà) veuen amb inquietud com l’esquerda que travessa el poble d’est a oest avança imparable. L’escletxa continua eixamplant-se a una mitjana d’un centímetre anual i a mitjans d’abril va obligar a tancar l’església. Al 2012 ja va caldre desallotjar els veïns d’un immoble i hi ha cinc cases més de segona residència a les quals no s’hi pot accedir per seguretat. Mentrestant, el consistori té aturades totes les inversions i concentra els recursos en l’esquerda. A l’espera de concretar-ne l’origen, tècnics i geòlegs apunten a l’aigua com una de les possibles causes i han demanat als veïns que adoptin mesures per evitar les filtracions al subsòl.

Aquest dimecres els geòlegs de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i els enginyers de l’empresa Valeri Consultors, encarregats de l’anàlisi de l’esquerda, van traslladar als veïns d’aquesta petita localitat l’estat dels estudis. Gairebé quatre anys després d’advertir-se la gravetat de l’escletxa, els experts asseguren que encara no poden confirmar-ne les causes. Tot i això, se sospita que el fenomen té relació amb l’elevada presència d’aigua al subsòl i, per tant, amb l’efecte de les pluges.

Les cases perjudicades per l'esquerda a Barberà de la Conca estan a prop de l'església, que també està afectada.

Les cases perjudicades per l'esquerda a Barberà de la Conca estan a prop de l'església, que també està afectada.

L’alcalde de Barberà de la Conca, Marc Rovira, ha explicat a l’ACN que, davant d’aquestes hipòtesis, el què es busca és “descartar” possibilitats. En l’últim any, el consistori ja ha millorat bona part de la xarxa d’abastiment d’aigua amb l’objectiu de reduir les fuites, però ara l’equip d’enginyeria ha aconsellat als veïns que facin desaiguar les aigües pluvials directament al paviment. Així es pretén que l’aigua s’escoli directament a la xarxa del clavegueram i evitar que es filtri directament al subsòl.

“El subsòl del poble ha estat des de sempre una zona rica en aigua i aqüífers i, evidentment, el fet de seguir aportant-hi aigua no ajuda”, ha explicat Rovira. L’alcalde s’ha mostrat prudent davant les possibles hipòtesis sobre l’origen de l’esquerda i ha apuntat que si l’aigua és un dels elements que es descriuen com un dels agents actius de l’escletxa, “l’hem de controlar entre tots”. Els estudis també proposen millorar les canalitzacions i impermeabilitzar alguns carrers.

L'esquerda apareguda travessa tota la façana d'una de les cases de Barberà de la Conca

L'esquerda apareguda travessa tota la façana d'una de les cases de Barberà de la Conca

D’altra banda, l’alcalde ha exposat que els experts també apunten a la necessitat de reforçar els murs que contenen el municipi, construït damunt d’un turó i amb pendents del 40% en alguns punts. Una de les zones més afectades és la de l’església, que abans de Setmana Santa es va haver de tancar, d’acord amb l’Arquebisbat de Tarragona, davant el risc que presentava l’estructura. També es manté tallat per seguretat l’accés a mitja dotzena d’edificis, la majoria de les quals són segones residències.

El batlle de Barberà de la Conca ha reconegut que els afectats estan “nerviosos”, però que les explicacions dels tècnics els han deixat “una mica més il·lusionats, perquè obren la porta a una solució després de quatre anys d’angoixa”. A més, Rovira ha recordat que l’esquerda és un problema “del poble en general”, en tant que la seva aparició ha obligat l’Ajuntament a abocar tots els recursos destinats a inversió a resoldre i estudiar el fenomen. El seu finançament també el costeja la Diputació de Tarragona, la Generalitat i el Consell Comarcal.