.

Imatge de la nova plaça, que allibera definitivament d’edificis l’església de Santa Maria del Mar. Foto: Tarragona21

Les petites accions en urbanisme, especialment als llocs emblemàtics, moldegen la història d’un municipi, li donen caràcter i li canvien el present. Salou ha inaugurat avui un entorn de petit format que té tota una càrrega simbòlica per als salouencs i salouenques, especialment per als de tota la vila. L’entorn de l’església de Santa Maria del Mar ha quedat avui alliberat. No és París el 1945, però és l’església parroquial més antiga de la localitat, la que va escoltar le prèdiques de mossèn Ramon Muntanyola, el poeta que va escriure la biografia del cardenal Vidal i Barraquer, i és la parròquia que davant va tenir durant uns anys l’escola Elisabeth.

Un dels trams de l’entorn de l’església, el que dona als carrers de Ponent i de Mestral, ja està lliure d’edificacions, d’aquelles que durant dècades van tapar part de l’edifici religiós, especialment la zona de l’absis d’un temple del segle XVIII d’estil barroc. L’any passat, l’Ajuntament derribava en aquest punt l’edifici de l’antic hostal Bona Estada, de manera que es culminava l’esponjament dels voltants de l’edifici, iniciat en 2014 amb la inauguració de la primer plaça de l’església, al costat de ponent de la mateixa, en direcció a la plaça-rotonda Ramon Muntanyola.

L’alcalde, Pere Granados, amb l’escultora Natàlia Ferré, admirant l’obra. Foto: Tarragona21

L’església és ara tota una illa alliberada de cases amb plaça, bancs i vegetació mediterrània, que no molesten la vista d’un dels últims edificis antics de Salou, potser només superat en antigor per les restes iberes, romanes i per la imponent Torre Vella. Aquest 30 de juny s’ha viscut la inauguració al bell mig de la plaça d’un conjunt escultòric dedicat al Ball de Bastons de Salou, una de les entitats de cultura popular i tradicional de la ciutat, un conjunt modest que no arrabassa la contemplació de l’edifici religiós. Quedarà per més endavant, i en negociacions amb l’Arquebisbat de Tarragona, enretirar la tanca que delimita el jardí de la part de la façana de l’església perquè la vorera es pugui ampliar i segueixi la línia de continuïtat de la mateixa fins arribar, allí mateix, al carrer de l’Església.

L’obra, una parella de dansaires del Ball de Bastons de Salou en ple ball, està executada en bronze i és de tamany natural. Va ser encarregada a l’artista Natàlia Ferré, una de les autores més originals de les comarques de Tarragona, que té taller a Tarragona i galeria d’art a Montblanc. Ferré ja es va estrenar a Salou fent l’obra dedicada a les dones puntaires, un motiu perquè els turistes es facin selfies.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, destacava que la inauguració de la plaça culmina la primera de les obres de millora en diferents places de la ciutat i que la Covid-19 havia frenat. ‘Que aquesta fos realment una plaça era una vella reivindicació que vam treballar des del primer moment per tal que Salou quedi més esponjat del que tenim ara. Seguim treballant en la recuperació d’espais a favor de les persones, amb més espai públic perquè es puguin moure’.

Sobre l’escultura, ha subratllat que és el fruit de l’elecció feta pels ciutadans de Salou, ja que als pressupostos participatius van escollir aquesta proposta. ‘És un reconeixement a la cultura popular i tradicional de casa nostra, a les persones que fan possible que estigui en moviment, que continuin dinamitzant la nostra cultra’. Salou va sumant escultures i seguirà fent-ho.

Jaume Garcia