.

La sala combina efectes per als diferents sentits humans. Foto: Tarragona21

L’Escola Solc ha posat en marxa aquest matí una sala sensorial pensada per les persones que acull, que presenten discapacitat intel·lectual i a diferència d’altres persones no perceben bé els estímuls sensorials.

La sala, una petita obra d’enginyeria, combina elements visuals, sonors, tàctils i olfactius de manera que el col·lectiu pugui entendre què és passar calor, què és i com s’actua davant la pluja o què és el moviment d’un vaixell en alta mar. De fons, una enorme pantalla-mural de vídeo abraça una de les parets per ajudar a la comprensió de cada escena que es vol experimentar.

Una pantalla-mural acompanya les explicacions. Foto: Tarragona21

Solc està ubicada al Complex Educatiu de Tarragona, a l’autovia de Salou s/n, on des d’ara també s’hi ubica la nova sala sensorial, amb la qual s’ofereix als usuaris de Solc un servei addicional i de qualitat en la prestació dels serveis d’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual.

Calefactors que insinuen la calor d’un clima desèrtic, sofàs d’aigua en moviment per aprendre el desplaçament d’un vaixell, globus blancs inflats que simulen meduses, la sala és una experimentació sensitiva constant que per una persona amb discapacitats diferents (‘una persona normal’, com es deia abans) suposaria un gran plaer per la capacitat de relax que genera, però que a les persones discapacitades intel·lectualment, privades de captar instintivament el que succeeix al seu voltant a través dels sentits de la manera correcta, és una eina de primer ordre per a l’aprenentage. La integració sensorial que fa el cervell en la majoria de les persones, un procés que és espontani i natural, no es dóna en aquests alumnes, i cal educar-lo.

Un atre exemple d’estimulació de sensacions tàctils i visuals amb què compta l’aula. Foto: Tarragona21

Suport de Dow

La sala ha estat possible gràcies al finançamet de DOW Chemical, sensible als col·lectius diversos. El director del complex de Tarragona, Jaume Sariol, ha subratllat que Dow ha finançat la creació d’aquest espai a través del compromís adquirit en el marc de la celebració dels seus 50 anys a Tarragona. Sota el paraigües dels “Dow Grants”, es va comprometre a aportar 100.000 $ a tres entitats tarragonines per contribuir a fer possibles tres projectes que connecten perfectament amb els Objectius de Sostenibilitat, com són “desenvolupar el potencial de les persones i de la ciència; valorar la natura; i la col·laboració decidida amb la comunitat”.

“Per a la família de DOW, les persones són el més important i és un orgull participar de manera activa en aquesta mena de projectes”, ha destacat Sarijol.

Foto de famíia de part dels alumnes del centre. Foto: Tarragona21

En aquest sentit, un dels tres projectes emmarcats en els Dow Grants fixava l’aportació per a “un centre d’educació especial per tal d’aconseguir la integració i normalització dels infants en l’escolaritat ordinària i adquirir una major autonomia personal i/o social”, objectiu que s’assoleix amb la creació de la sala sensorial de l’Escola Solc.

Olívia Oncins, presidenta de la cooperativa Solc, destacava que són 80 els alumnes acollits al centre, un centre de treball associat integrada per diferents professionals de l’educació i d’altres serveis vinculats a l’àmbit de l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual. En actiu des del 1974, la cooperativa Solc és una entitat sense afany de lucre declarada d’iniciativa social des de l’any 1980. Solc “està oberta a qualsevol metodologia nova i a millorar el que tenim, i avui n’és una prova d’això”.

L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, al seu torn, ha donat valor a “la col·laboració público-privada” que ha fet possible posar en marxa la sala sensorial. Ballesteros, psicòleg de professió i extreballador de l’ONCE, recordava quan tenien nens “que passaven de ser cecs funcionals a vidents amb dèficit visual gràcies a un treball d’estimulació ben fet”. La sala sensorial de Solc “és una possibilitat com cap altra de millorar els serveis educatius de la comunitat”.

L’acte ha comptat també amb la presència dels alcaldes de La Canonja i La Pobla de Mafumet, Roc Muñoz i Joan Maria Sardà -on té instal·lacions DOW-, i de la directora territorial d’Ensenyament, Imma Reguant.

J.G.