El projecte urbà “Efímera. Art al carrer” convertirà els carrers del centre històric de Vila-seca en un espai cultural on els llibres i la creació artística es donen la mà.
Organitzat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vila-seca amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, l’Escola d’Art i Disseny de Reus i de la Biblioteca Pública de Vila-seca, set equips d’alumnes de les escoles d’art de la Diputació de Tarragona realitzaran diverses escultures amb llibres i altres elements de disseny en diversos punts de Vila-seca.
“Sota el paraigües de tres eixos fonamentals com són la participació ciutadana, la transformació i reciclatge de materials i la creació artística”, pretén donar una nova vida i un nou ús a qualsevol tipus de llibre com ara enciclopèdies, llibres de text, llibres de butxaca, llibres infantils i, en general qualsevol format de llibre obsolet i en desús, ha destacat Pere Segura, regidor de Cultra de l¡Ajuntament.
Enguany, la novetat és la incorporació de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus, que decorarà el carrer Major amb l’ajuda de cordes i xarxes i es col·locaran elements decoratius. Durant els dies previs a Sant Jordi i fins al proper 24 d’abril, l’espai de les Peixateries Velles, la plaça de Voltes, la plaça de l’Església, el carrer Major, el Portal de Sant Antoni, la plaça d’Estudi i la rambla de Catalunya, estaran guarnits amb diverses escultures efímeres construïdes amb més de 20.000 llibres que han cedit veïns i diverses institucions i tot un conjunt d’ornamentacions florals.
Els llocs on s’hi ubicaran seran aquests: Plaça de l’Església, Peixateries Velles,Portal de Sant Antoni, Plaça de Voltes, Plaça d’Estudi, Rambla de Catalunya i Carrer Major.
El muntatge s’iniciarà el dijous, i divendres ja estarà llest. Seran 12 alumnes de l’escola, tutelats per professors, que tiraran endavant el projecte, ha destacat Joaquim Vilafranca, de l’Escola d’Art de Reus. “Busquem l’enriquiment dels nostres alumnes, que s’h han agafat amb molta il·lusió el projecte”.
Es tracta de “fer reflexionar la gent” i de portar l’art al carrer, destacava al seu torn l’artista i professor de l’Escola d’Art de Tarragona, Àlvar Calvet, “amb una experiència real, compartida entre alumnes i professors”, un treball d’art en tres dimensions. No preocupa, sinó més ben al contrari, si es desperta alguna polèmica com va pasar l’any passat amb un mural que tapava l’entrada de l’Ajuntament. Obrir consciències, fer reflexionar és el que es pretén.
Amb la flor com a motiu (la flor de Sant Jordi) el alumnes crearan xarxes on es dipositaran poemes o el públic es podrà fer fotos en format polaroid per penjar-les en elles, hi haurà una construcció que simularà entorns tancats com carboneres de pedra seca perquè el ciutadà s’aïlli llegint, o apareixeran llibres de les branques d’arbres. Una sorpresa rere l’altra al llarg del carrer Major.
Equip de redacció