.

.

TOTS 21

Imatge del cartell

L’Escola Cèsar August (Tarragona), l’Escola Maspujols i l’Institut La Sénia han estat els guanyadors de Tarragona en la 36 edició de el Concurs Escolar del Grup Social ONCE que, en aquesta ocasió, ha convidat als docents i estudiants a aportar idees per dissenyar banderes i himnes per la inclusió de les persones amb discapacitat.

En aquesta edició han participat 2.960 escolars de 37 centres educatius de Tarragona, sota la coordinació de 49 professionals de l’educació. A Catalunya han participat 12.247 escolars i 183 mestres de 156 centres educatius. I a Espanya, un total de 157.451 estudiants de centres educatius públics, concertats i privats, des de Primària fins a Batxillerat, a més d’Educació Especial i Formació Professional.

Amb el lema ‘ONCE upon a time. La mirada de tod@s’, aquest programa de sensibilització educativa ha propiciat treballar a l’aula de manera activa el canvi d’actituds, la convivència respectuosa i reflexionar sobre qüestions que tenen a veure amb el seu entorn social més proper.

El concurs ha proposat dissenyar una bandera i un himne per la inclusió i la transformació social, elements que seran clau en el mes de juny coincidint amb el World Blindness Summit Madrid 2020. Una assemblea a la qual assistiran més de 1.500 persones cegues de tot el món que convertiran a Madrid en la capital mundial de la ceguesa, i en la qual els escolars i docents guanyadors tindran un paper molt rellevant amb els seus treballs, portant la #inclusionXbandera.

La participació s’ha realitzat per aules completes (una feina-una aula) dirigides per un mestre. Els estudiants de Primària, Secundària i Educació Especial (Categories A, B, C i E) han dissenyat una bandera que simbolitzi el moviment per la inclusió. La bandera ha estat titulada i per facilitar l’accessibilitat a la feina incorpora una audiodescripció amb una durada màxima d’un minut. Per a la seva elaboració els participants han pogut seleccionar retalls de revistes i diaris, utilitzar imatges d’Internet, fer fotos ells mateixos o realitzar una barreja de les opcions anteriors.

Els estudiants de FP i Batxillerat (Categoria D) han presentat un himne que, per a ells, representa el moviment social per la inclusió i amb una durada màxima de 2:30 minuts. Des de la web del concurs s’ha posat a disposició dels participants diverses bases musicals per triar una o fusionar diverses i posar-li lletra. L’himne s’ha acompanyat d’un títol, que no supera els 140 caràcters, i un text amb la lletra perquè sigui més accessible.

Els treballs seleccionats pel jurat de Tarragona per a cadascuna de les categories han estat:

CATEGORIA A: 3r i 4t de Primària
Col·legi: Escola Maspujols
Curs: 4t de Primària
Professora: Irene Jardim

CATEGORIA B: 5è i 6è de Primària
Col·legi: Escola Cèsar August (Tarragona)
Curs: 6è de Primària
Professor: David Jiménez

CATEGORIA C: ESO i FP Bàsica
Col·legi: Institut La Sénia
Curs: 4º ESO
Professora: Rosalia Serralta

Aquests col·legis passaran a la següent fase, l’autonòmica, la resolució de la qual es coneixerà al mes d’abril. Els guanyadors absoluts d’aquesta edició, gaudiran d’un cap de setmana a Madrid coincidint amb la celebració de la World Blindness Summit 2020 i en el qual viuran moments plens d’activitats i experiències innovadores, amb visites culturals i tallers.

El jurat de Tarragona ha estat format per Raquel Saavedra, directora de l’ONCE a Tarragona, com a presidenta; Rafaela Pérez, vicepresidenta primera del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya; Joan Martínez, tècnic municipal en serveis educatius de l’ajuntament de Tarragona; Norian Muñoz, periodista del Diari de Tarragona i Clara Espinach, professora de l’ONCE a Tarragona.