TOTS 21

Imatge del plenari d’aquest divendres.

El plenari ordinari d’aquest divendres a l’ajuntament de Tarragona ha tingut dues cares. La primera, la que ha ajudat a resoldre problemes reals dels ciutadans (o que almenys els ha posat damunt la taula), com per exemple desencallar l’arranjament de plaça de la cinquena promoció de Sant Pere i Sant Pau, de la qual tot seguit en donarem detalls. I la segona, la més política en un plenari on l’absència del socialista Berni Álvarez garantia per una vegada la majoria de l’equip de govern, plena d’esbroncades, desqualificacions partidistes i personals. Enmig dels crits creuats, l’alcalde, Pau Ricomà, s’ha vist obligat finalment a reconèixer que s’estava donant «un espectacle de galliner que no correspon al que s’espera d’un ple. No és una tertúlia de Telecinco», ha etzibat, després d’haver advertit sobre la seva intenció d’amonestar als regidors que trepitgessin la intervenció d’altres sense tenir ús de paraula. Tot plegat bastant inútil perquè les regles del joc han brillat per la seva absència en molts moments del debat, i els infractors provenien tant de l’equip de govern com de l’oposició.

El tret de sortida a la baralla de bar ha estat durant la Junta General de l’EMDE. La proposta era nomenar-ne Dídac Nadal com a president, entre altres coses perquè personal de l’àrea de Comerç estan suplint la plantilla d’aquesta empresa municipal. La portaveu socialista Sandra Ramos, que acostuma a tenir la llengua afilada, però no perd mai els papers, ha denunciat que a parer seu la votació única que es proposa era «enganyosa» perquè donava per assumida l’entrada al consell d’administració no només del mateix Nadal (que no en formava part) sinó també d’altres consellers. «En un únic punt estem aprovant quatre coses diferents», ha disparat, demanant poder fer una votació separada. El seu company de files, Pau Pérez, li ha donat suport, i el portaveu de Junts ha tirat pel dret i al galop li ha reclamat (amb una actitud «xulesca», tal com li ha recriminat la no adscrita Sonia Orts): «Digui’m obertament que no volen que sigui president. No passa res. No s’amagui. Votarà senyor Pérez en contra que sigui president? És una pregunta que li faig jo a vostè», conscient que la majoria estava avui del seu costat.

La regidora d’ECP, Carla Aguilar, ha intentat posicionar-se argumentant la seva negativa pel fet que no permetria «l’entrada a la dreta en espais de govern». Ricomà ha contraatacat recordant-li que havia estat tan lligada a ell que compartien denominació d’origen. L’extinent d’alcalde ha precisat que «un acord de governabilitat no és el mateix que estar al govern» i Ramos ha recordat que els socialistes votaran en contra de tot el que suposi incrementar poder de Junts a les empreses municipals perquè «estan sobrerepresentats als consells d’administració. Junts en té tres membres amb tres regidors i nosaltres, amb set consellers, en tenim un». El batlle, en resposta, li ha ensenyat el manual de la Realpolitik: «La mateixa situació desproporcionada que hi havia quan vostès estaven governant».

Venda del solar de la gasolinera de SPiSP

El següent capítol d’una sessió per llogar-hi cadires telemàtiques ha esclatat durant el debat sobre la solució a Sant Pere i Sant Pau. En essència, per poder donar sortida als greus problemes de filtracions existents en la plaça de la cinquena promoció (espai privat encara que d’ús públic al qual els veïns de la zona no poden fer-hi front econòmicament), des del consistori s’ha decidit canviar la qualificació jurídica de la finca municipal del solar de la gasolinera de Sant Pere i Sant Pau passant-la de bé de domini públic a bé patrimonial (amb l’afegit posterior de declarar l’extinció de la concessió per formalitzar la venda a través de la Generalitat), per tal de poder vendre-la. Amb els diners aconseguits es finançarà la inversió. Segons el conseller Hermán Pinedo, no existeixen càrregues urbanístiques i es compta amb tots els informes favorables tant de tècnics com de fiscalització.

El punt de l’ordre del dia, que requeria majoria absoluta, ha tirat endavant amb el suport de Ciutadans, I ho ha fet després de rebutjar una proposta socialista de retirar-lo perquè l’operació «presenta dubtes legals». Aquest ha estat el punt d’ignició de la següent estira-arronsa de far-west entre uns i altres, protagonitzat per la representant socialista a la comissió informativa, Begoña Floría. La regidora ha afirmat que el projecte «no compta amb tota la documentació» (sembrant ombres sobre la seva legalitat) i ha reclamat que la reforma es financi amb recursos directes d’inversió. «L’actual govern té prou diners perquè no se’ls ha gastat, i és la manera de garantir que la plaça es refarà amb garanties», ha comentat. «El contrari pot acabar generant frustració perquè l’operació legal és complexa i els terminis poden ser llarguíssims». De fet, ha recordat que el projecte d’arranjament de la plaça de la 5a Promoció es va elaborar en època de l’alcalde socialista Josep Fèlix Ballesteros. «En aquell moment, els informes tècnics van ser contraris a poder fer la Inversió perquè la plaça era privada, i ara ens han informat que els tècnics ara si que han trobat la via per fer-ho mitjançant una cessió d’ús, cosa que ens alegra»

La intervenció de Nadal ha encès de nou la discussió. Mentre Floría reclamava que deixés «de donar lliçons» i Ricomà exigia a la socialista que «deixi de parlar quan vulgui», Floría ha acabat acusant l’alcalde «només retirar la paraula a les dones». Un comentari titllat «d’argument molt baix i una falta de respecte cap a mi» pel batlle, i que ha encetat, ara sí, un debat polític de Cert contingut. Des del govern han deixat clar que no només es disposa de tota la documentació en regla, sinó que se la va proporcionar a l’oposició tant en comissió informativa la setmana passada com ahir mateix a la nit. Per això Xavier Puig ha considerat que el seu únic propòsit és «posar pals a les rodes per paralitzar la nostra acció». El responsable d’Urbanisme ha reblat que «hem actualitzat un projecte que havia quedat al calaix. A més hem desencallat el galimaties jurídic de l’anterior govern. I ens hem compromès per escrit que els 670.000 euros de la venda de la finca es reinvertiran al barri. No ens vengui sopars de duro», en interpel·lació directa a Floría, a qui ha recordat el cartell electoral del 2015 on el PSC prometia arranjar el problema. «S’hi va estar tota la legislatura, i el que hem fet nosaltres es treure’l per fer-ho!»,

En la mateixa línia Nadal ha ressaltat la possibilitat de posar fi a «un problema endèmic per mitjà d’una venda patrimonial estandarditzada. I estic angoixat perquè des de l’oposició estan al·ludint a un defecte de forma que no he sabut trobar en tot l’expedient. Amb quina finalitat?». I per la seva banda Eva Miguel ha carregat contra Sonia Orts per la «teatralització» de manca de documentació «quan se li han proporcionat tots els informes tècnics que han demanat creant un ambient de nebulosa. És fals que no hi hagi expedients incomplets. És una manera de fer oposició que no té ni cap ni peus». La cupaire ha tingut de temps per registrar el moment «com a èpic», rememorant els «pressupostos estupendíssims que feien els socialistes amb inversions lligades a venda de patrimoni que al final no es feien perquè no es venia res».

I dins de la polièdrica manera d’entendre la política a Tarragona, el microclima de l’enfrontament entre antigues parelles de ball sempre té nou capítol. Hermán Pinedo ha defensat davant Floría haver-li proporcionat tota la informació reclamada sobre el projecte de SPiSP fa una setmana, ahir al matí i ahir a la tarda, tot just quan els funcionaris ja havien plegat i obligant així a intentar esvair-li dubtes fins avui de bon matí. Aprofitant la situació ha la lamentat el «seguidisme» de Carla Aguilar votant en consonància amb el PSC «només per un correu», que se suposa és l’enviat per la regidora socialista a la dels comuns plantejant interrogants sobre la viabilitat jurídica. «Em sap molt de greu (…) Si això era ECP me n’alegro d’haver sortit». Orts, que no rebutja cap possibilitat de fer-se sentir encara que sigui fora d’hores, li ha etzibat: «Senyor Pinedo, vostè no va sortir, el van expulsar». I en aquesta mateixa línia, la insistència d’una Floría insistent en pegar trets fins i tot al pianista ha encarat el seu enemic favorit, la CUP, recriminant-li que ara estigui governant amb la dreta. La rèplica, que d’altra banda era òbvia, l’ha protagonitzat RIcomà: «Apel·lo a la memòria. Vostès van governar amb el PP».

J.S.