.

Instal·lacions de Basf.

Instal·lacions de Basf.

El Grup BASF a Espanya va obtenir el 2013 unes vendes de 1.100 milions d’euros , fet que suposa un augment del 3% respecte a l’exercici anterior . Aquest resultat és la conseqüència d’un augment en els volums de vendes , tot i la caiguda de preus en alguns segments . Els segments de Crop Protection i Performance Products s’han comportat especialment bé , tot i que la situació de recessió econòmica del mercat espanyol i la debilitat de la demanda de la indústria química persisteixen.

Erwin Rauhe , màxim responsable de les activitats de BASF al sud d’Europa i conseller delegat de BASF Espanyola , ha afirmat : “els nostres resultats en 2013 reflecteixen un moderat creixement en el context d’un sector químic que sembla repuntar a poc a poc però amb seguretat , gràcies sobretot a la nostra capacitat exportadora . Aquesta reactivació és positiva i estem satisfets amb el nostre desenvolupament de vendes . No obstant això , és vital recuperar el mercat interior , ja que els marges al mercat internacional són ajustats”.
Donada la satisfactòria evolució el 2013 , la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola ( Feique ) preveu el 2014 un creixement productiu d’entre el 1,7% i el 2% , proper al 4 % en el cas de les vendes i del 4 , 5% en exportacions . Segons Erwin Rauhe : “Tenint en compte aquestes previsions , BASF espera que aquest sigui l’any de la reactivació definitiva del sector a Espanya . En aquest sentit , continuarem concentrant-nos en una encara més estreta col.laboració amb els nostres clients i perfeccionant la nostra cartera de productes per aportar- major valor , afavorint així el nostre creixement orgànic ” .
El Grup BASF a Espanya ha continuat invertint al país . En paraules de Erwin Rauhe : ” Destaquen les inversions realitzades en clau de sostenibilitat ambiental i de la seguretat en els centres de producció , així com en l’optimització de processos de les plantes per poder créixer en volums i ampliar la nostra capacitat de producció , especialment en nostres sites de Tarragona i Guadalajara”.
Respecte al compromís social i amb els seus empleats , BASF va invertir el 2013 més de 75.000 hores de formació , amb més de 9.000 participants . Destaquen mesures destinades a col · lectius concrets , com per exemple, el programa ” Escola de comandament “, l’objectiu és dotar d’eines que reforcin les habilitats personals i de lideratge dels comandaments intermedis en unitats de producció , o el programa que combina formació , coaching i mentoring anomenat ” We create Oportunitats “, les dues primeres edicions s’han destinat especialment al col · lectiu de dones , per facilitar la seva visibilitat i potenciar el seu creixement professional i personal dins del marc d’accions en pro de la igualtat .
En termes de seguretat , la companyia va reduir l’índex de Freqüència d’Accidents ( accidents per milió d’hores treballades ) a 1,1 el 2013 ( 2,2 el 2012 ).
Formar els joves : l’altra gran inversió de futur
El 2013 BASF Espanyola va llançar el primer programa de Formació Dual Transnacional de cicle formatiu de grau superior de Química Industrial , iniciativa pionera a nivell nacional. A través d’ell , 20 joves tindran la possibilitat en els pròxims dos anys d’obtenir un títol de formació professional compaginat amb classes d’alemany i una estada de 6 mesos de pràctiques a Alemanya . Tot amb l’objectiu de maximitzar les seves oportunitats d’ocupació també a l’estranger . L’empresa ja ha posat en marxa la segona edició d’aquesta iniciativa amb una nova promoció per al curs lectiu 2014-2015. ” Una aposta ferma , decidida i entusiasta -explica Erwin Rauhe – que busca millorar la formació , elevar l’índex d’ocupabilitat juvenil i així ajudar a reactivar l’ economia” .
Davant les previsions positives per al conjunt del sector químic el 2014 , la companyia s’observa un entorn desafiant . La Unió Europea , així com Espanya , pateixen una pèrdua de competitivitat gradual enfront d’altres àrees geogràfiques causa de factors com l’alt cost de l’energia. “Necessitem garantir la nostra competitivitat a llarg termini davant d’altres mercats . L’impacte de l’alt cost energètic limita les possibilitats de competir en entorns internacionals , més encara si considerem que actualment la meitat de la producció química espanyola es destina ja a l’exterior . El desenvolupament passa també pel desenvolupament d’infraestructures del transport de mercaderies . L’ample de via internacional és un requisit indispensable . BASF aposta per això amb la construcció d’una estació intermodal al seu centre de producció de Tarragona”, conclou Erwin Rauhe .