.

.

TOTS 21

Rosa Teigell Mas. Foto: Cedida

Gràcies a una campanya de micromecenatge, ‘Les receptes de l’àvia Rosa’ ja són un llibre fet realitat. Patates, cebes, tomaques, ous i oli d’oliva són alguns dels ingredients que, segons l’àvia Rosa, no poden faltar en una cuina. I no ho diu perquè sí. L’avalen anys d’experiència olorant i tastant els plats de la padrina, ajudant la mare de ben petita i posant més tard tots els sentits, tant en els plats que cuina seguint els passos de les receptes familiars, com en els que imagina o millora després d’un dinar fora de casa.

Anys de cuinar a foc lent o de preparar una menja ràpida; aromes, sabors i colors, tots a la memòria de l’ànima d’aquestes pàgines.

Aquest és un recull de més de 100 receptes tradicionals, inventades i versionades, d’una dona excepcional, que viu i treballa per a la família i que es passeja entre els fogons amb delicadesa i decisió.

Rosa Teigell Mas sempre ha estat una gran cuinera, ja ajudava la seva mare i a la seva àvia a la cuina des de ben petita. No ha deixat mai d’aprendre i durant tots aquests anys ha sabut mantenir les receptes d’herència familiar: el fricandó dels diumenges, els canelons de les festes, el pollastre del dia a dia o una verdura simple i delicada. Així ho explica una de les seves filles: “Tots aquests anys de cuinar per als altres i de complaure’ls a canvi, només, d’una rialla, d’una exclamació o d’un tros de pa ben sucat al fons d’un plat, ens va semblar que bé es mereixien un regal. Així és que els seus fills vam pensar que no hi podia haver millor regal que recollir tot el seu llegat per tal que, en el futur, els fills i filles, els nets i netes poguessin seguir gaudint dels plats cuinats amb calma i amor de l’àvia Rosa”.

La nostra única ambició -continua- era tenir un recull imprès de les receptes més emblemàtiques de la mare. I així ho vam fer fa ja deu anys, en què vam imprimir de manera casolana un primer recull de receptes que vam regalar als familiars més propers. Va tenir una molt bona rebuda i amb el temps vam començar a pensar en la possibilitat de fer un llibre”.

Rosa Teigell Mas

(Riudecanyes, 1937). Als tres anys deixa el poble patern per anar a viure a Vilanova d’Escornalbou, on hi ha la família de la mare. Allí s’hi fa gran al costat dels pares i del germà i sempre molt a prop dels fogons.

De ben jove té la possibilitat d’obtenir una beca d’estudis per ser mestra, però aquest desig queda estroncat per motius familiars.

L’any 1961 es casa amb el Joan M., amb qui ha tingut cinc fills. Més tard, 1967, ella i el seu marit, emprenen un negoci de carnisseria.

L’any 1990, a la botiga que regenten a Cambrils, hi comencen a vendre canelons i croquetes, que, més endavant, es convertiran en la marca comercial Els Precuinats de l’Àvia Rosa.

Redacció