.

Agents de la Policia Local de Torredembarra patrullant el municipi. Foto: Eloi Tost

Les policies locals de Torredembarra, Altafulla i Creixell podran actuar conjuntament en situacions d’emergència que es produeixin en qualsevol dels tres municipis. La Comissió de Policia de Catalunya ha aprovat aquesta cooperació, que de fet ja es produïa en certa mesura des de fa anys. Ara però, queda formalitzada i avalada pel Departament d’Interior. Les accions conjuntes es faran en casos puntuals i permetran, entre altres coses, que els agents d’una localitat puguin perseguir un delinqüent més enllà del seu terme municipal. La normativa fins i tot preveu que en cas de mancança d’efectius, policies del municipi veí puguin anar-hi a treballar puntualment.

“Suposa legalitzar una situació que ja es donava des de feia anys, que és que les policies locals de Torredembarra i Altafulla ens donem un cop de mà quan hi ha situacions que ho requereixen”, explica Jordi Molinera, alcalde d’Altafulla. L’aval d’Interior permet “automatitzar més” les col·laboracions, remarca el batlle de Torredembarra, Eduard Rovira. En la seva opinió es millora especialment per “la possibilitat de suport als agents actuants” i millora la seguretat dels policies.

Alhora, Rovira destaca que “s’integra la vigilància i seguretat en àrees limítrofs”. De fet, les dues localitats tenen carrers gairebé compartits a la zona dels Munts, i la situació es repeteix entre Torredembarra i Creixell a la zona de la Marítima. “Això millora les possibilitats de la persecució de delinqüents en punts fronterers i sobretot compartir estratègies i el suport mutu en cas d’emergència”, assenyala l’alcalde torrenc.

Mobilitat d’agents

Molinera també valora que en casos excepcionals que un dels cossos policials municipals tingui moltes baixes -per exemple per un brot de covid- “agents de la policia local de Torredembarra que ho vulguin poden fer més hores” a Altafulla. “Es tracta de tenir eines al nostre abast per poder oferir la màxima seguretat als nostres veïns, sobretot en torns en què hi ha més mancança d’efectius”, com passa en ocasions a les nits, comenta l’alcalde altafullenc.

En cas que aquest mecanisme s’acabi activant, els que tenen més números de reforçar els veïns són els de Torredembarra, ja que és on hi ha més efectius. En concret “al voltant d’una quarantena, entre agents i comandaments”, apunta Rovira. De fet, amb 17.500 habitants és amb diferència la localitat més poblada de les tres, seguida d’Altafulla amb 5.300 i Creixell, amb 3.500.

Des d’Interior indiquen que, a més, “les policies locals dels tres municipis podran realitzar de forma conjunta dispositius preventius, campanyes preventives o divulgatives i altres dispositius amb la finalitat de pal·liar diverses tipologies delictives o infraccions administratives”. En tots els casos el lideratge serà compartit, “tant pel que fa a la direcció política -a través d’una comissió directiva formada pels alcaldes dels tres municipis- com pel que fa a la coordinació operativa, a través d’un òrgan de coordinació en el qual hi formaran part els caps de policia dels tres municipis i el cap de l’Àrea Bàsica Policial del Tarragonès dels Mossos d’Esquadra.

Respecte la coordinació amb els mossos, Molinera recorda que actualment es fa a través de les comissaries de Tarragona i el Vendrell. “El conveni no els hi implica res, però saben que si hi ha més coordinació entre nosaltres els hi suposa menys presència als nostres municipis”, valora. Amb tot, remarca que aquesta presència es reforça a l’estiu, quan amb l’arribada de turistes i de persones que tenen segones residències la població augmenta. “Quan ho hem necessitat hem tingut els reforços que tocaven”, assegura. De tota manera, la col·laboració amb la policia catalana l’esperen “sobretot a partir del setembre del 2023”, quan entri en funcionament la nova comissaria dels mossos de Torredembarra que ha de donar cobertura a la zona del Baix Gaià.

Eloi Tost