.

Teresa Pallarès, durant la seva conferència al Centre d’Amics de Reus. Foto: Mayo Lorda

A què fa olor Reus? A què fa olor el seu futur? L’alcaldable de Junts x Reus, Teresa Pallarès, ha exposat els reptes de la ciutat i el seu compromís amb la mateixa jugant amb els símils i els records de les olors que li vénen a la memòria, en una conferència celebrada al Centre d’Amics de Reus que havia estat pactada abans que fos designada candidata, però que per la data en què s’ha celebrat entra de ple en la precampanya electoral.

En un escenari cuidat, amb un ram d’espígol presidint la taula on fou presentada per Joan Maria Mallafrè, president del Centre d’Amics, Pallarès recordava que l’espígol era l’olor de la seva infantesa viscuda a Marçà quan per la Festa Major la gent del poble el collia. Ara es preguntava: “Quina era l’olor de Reus?” I elaborava un viatge “per les diferents olors de la ciutat”, com l’olor del tren que agafava per anar de Marçà a Reus, per encabat retornar de nit amb el tren ‘Caspe’ de la mà de la seva àvia. O l’olor del Mercat Central, quan hi baixava els dissabtes acompanyant la seva mare i aprofitaven “per menjar un entrepà de tonyina abans d’anar al metge”. Temps després, com tanta gent de les comarques i tanta gent del Priorat, vindria a viure a Reus.

Però les autèntiques olors que desprèn Reus són “les del comerç, l’olor dels carrers plens de botigues, olor de multituds”. Com deia Xavier Amorós, venir a comprar a Reus “és diferent perquè aquí t’atenen”. No endevades, Reus és “un poble de mercaders”, escrivia el selvatà Joan Puig i Ferreter. Pallarès enllaçava les olors de la ciutat amb el seu missatge central: “Som i serem capital comercial. I tot i els reptes tecnològics i digitals, Reus liderarà aquest canvi”.

I és que Reus “fa olor de lideratge i d’emprenedoria”, que ella comanda des de Redessa, com també és líder en el camp del modernisme, amb Antoni Gaudí de gran referent internacional i més de cent cases que segueixen aquest estil arquitectònic. “A Reus imprimim caràcter, som únics per atreure empreses, amb infraestructures com les estacions de Bellissens i la intermodal, que ens han de connectar amb Barcelona i amb el món”, en un entorn, el de Bellissens i el Tecnoparc “on es crea el Hub Foodtech & Nutrition amb més de 150 empreses i 1.400 treballadors”. Així, Reus “torna a ser la segona ciutat de Catalunya, en aquest cas en l’àmbit tecnològic, i algun dia passarem per davant de Barcelona”, afirmava enmig del somriure del públic.

Imatge de la sala d’actes del Centre durant la intervenció de Pallarès. Foto: Cedida

Al respecte de l’alimentació i la investigació, Pallarès anunciava que trenta empreses estan ja adherides al hub, empreses que facturen mil milions d’euros. Properament es donaran a conèixer novetats al respecte.

Sense voler detallar el programa electoral, que ho deixava per més endavant, un dels motius centrals de la seva aposta és, justament, la capitalitat de Reus: “Ara és el moment d’afrontar amb valentia el futur, de retenir talent a la ciutat, d’atreure noves oportunitats. Hem de mirar el futur de Reus amb optimisme. Som capital i volem liderar l’àrea metropolitana”, una regió “que tindrà aviat un marc jurídic”. Pallarès argumentava que té “molts projectes per fer, projectes molt ambiciosos, innovadors i valents per donar una nova embranzida a la ciutat”.

No s’ha oblidat de les seves rivals i ha estat directa quan ha dit: “Quan dic ‘Reus, primer’ també vull dir que serà la meva única prioritat i que només faré d’alcaldessa. La ciutat necessita tota l’atenció i caldrà dedicar-s’hi 24 hores del dia”, un recado a la vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, que a la vegada és presidenta de la Diputació de Tarragona.

Amb els records de l’espígol de Marçà i la intervenció d’un veí del seu poble acabava una conferència que omplí la sala d’actes del Centre d’Amics.

Jaume Garcia

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */