.

.

TOTS 21

Imatge dels danys al passeig marítim de l’Ampolla després del temporal. Foto: ACN

La Direcció General de la Costa i del Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica ha anunciat la represa de les obres per reparar els danys causats pel temporal Gloria a la costat de les comarques de l’Ebre i Tarragona a partir de dilluns. El govern espanyol ha aixecat la suspensió temporal que va acordar el passat 16 de març per a les actuacions d’emergència a tot el territori estatal arran la declaració de l’estat d’alarma pel coronavirus. Les actuacions, que pràcticament no van arribar a poder començar –a excepció de la construcció d’un dic de sorra a la costa nord del delta de l’Ebre-, seran executats per cinc empreses adjudicatàries i compten amb un pressupost de 3,5 milions d’euros. Costes preveu que finalitzin a finals de juny.

El subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, ha manifestat la seva satisfacció per l’anunci de la represa d’obres, reivindicada també pels alcaldes, i que, segons ha apuntat, suposarà una «millora important» de les costes de la demarcació de Tarragona, especialment en llocs «tan emblemàtics i necessaris com el Trabucador».

Les obres d’emergència han de permetre pal·liar els danys que els temporals de pluja i vent, l’anomenat Gloria, va causar a la costa a finals del passat mes de gener. L’episodi, d’una gran intensitat, va causar també importants inundacions i va provocar destrosses severes. L’informe d’urgència elaborat pel Servei de Costes a Tarragona i remès a la seva direcció general va relatar les diverses afectacions. Principalment, l’erosió de platges que van perdre sorra, danys en passejos marítims, sistemes dunars, esculleres de protecció i accessos a les platges en tots els municipis del litoral.

Segons ha recordat Costes, els treballs es reprenen amb les «preceptives mesures de prevenció i seguretat» recomanades per les autoritats sanitàries per evitar la propagació del coronavirus. Les adjudicatàries i subcontractes, en aquest sentit, hauran de complir els preceptes de la ‘Guia de bones pràctiques al centres de treball per prevenir els contagis de la Covid-19″ publicada pel govern espanyol amb mesures essencials d’higiene i distància interpersonal, durant i després de la feina. Cada empresa, a més, haurà de tenir un protocol específic i concret, comptant amb l0asseossrament del Coordinador de Seguretat i Salut de l’obra.