.

.

TOTS 21

Una caminada per les Muntanyes de Prades. Foto: europastryteam.blogspot.com

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat aquest dimecres al Parlament que abans de finals del 2016 es crearan els parcs naturals de les capçaleres del Ter-Freser, el del Montsec i el de les muntanyes de Prades.

Vila ha explicat que ara “el país i el territori estan madurs” per la creació d’aquests parcs i poder-los gestionar eficaçment tant des del punt de vista econòmic com social i ambiental. A més, també s’ha proposat en els propers deu anys ampliar els parcs de l’Alt Pirineu, el Montseny, la Serra de Pàndols i Cavalls i l’únic parc nacional de Catalunya, el d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Vila ha assegurat que la d’aquest dimecres és la primera sessió monogràfica que es fa al Parlament per parlar únicament dels espais naturals protegits. Segons ell, aquests espais són molt importants pel país i un “signe d’identitat”, que vertebren en part l’estat del benestar i són un factor clau de dinamització rural, a més d’aportar valors intangibles i ser un espai d’educació o recerca.

A partir del 2017 i fins el 2024, Vila ha proposat que s’ampliïn quatre parcs més: Alt Pirineu, Montseny, Pàndols-Cavalls i Aigüestortes. També es proposaran quatre nous parcs, que es concretaran més endavant, però que haurien d’estar ubicats al Sistema Transversal, la Depressió Central, el Pre-pirineu i el Sistema mediterrani litoral.