.

El proper dimecres 16 de febrer s’inicia la 16a edició del Cicle de Lectura Llegim el Patrimoni. Literatura i història, que organitza el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona en col·laboració amb la Biblioteca Pública de Tarragona i l’ONCE.

Amb aquesta activitat basada en el format de clubs de lectura amb la finalitat, també, de difondre el patrimoni, es proposa la novel·la A Bàrcino, de Maria Carme Roca, ambientada en diferents espais històrics, entre ells Tàrraco.

Enguany el Club de lectura continua amb el format iniciat l’any passat, a través de la plataforma Tellfy i Zoom, on descobrirem i comentarem de la mà d’alguns convidats, la importància de la documentació en la recreació de novel·les històriques, en els grups de reconstrucció històrica o en l’arqueologia experimental. Així mateix, continuen també les activitats presencials a la Vil·la dels Munts i al Conjunt monumental de Centcelles, per ajudar a aprofundir sobre aquestes qüestions.

Maria Carme Roca (Barcelona, 1955) Historiadora i filòloga, va publicar la seva primera obra el 1997, i des d’aleshores que no ha parat d’escriure. Amb una seixantena de llibres publicats, ha conreat la literatura juvenil i infantil, el conte curt, l’assaig i la novel·la històrica. Precisament la novel·la “A Bàrcino” és el seu seixantè títol. Entre d’altres, ha rebut el Premi Prudenci Bertrana pel seu llibre El far.

A Bàrcino ens trobem amb les aventures de Minícia, que pateix el rebuig del seu pare, Luci Minici Natal Quadroni Ver per haver estat amant d’en Teseu, l’home que va mortificar la vida del noble Minici i que, precisament, va morir lluitant contra ell. A l’afront s’hi suma un gran secret que la marcarà per sempre. Desconcertada i dolguda, seguirà, però, amb la seva vida: la passió per les curses de quadrigues i l’escriptura, l’amistat amb l’emperador Marc Aureli i l’emperadriu Faustina, la curiosa relació amb el seu marit Cneu, la complicitat amb el seu esclau Erasmius, l’entesa passional amb el centurió Luci Cecili Optat. Alhora, la Minícia intentarà recuperar l’estima del seu pare i trobar la persona que s’encarrega de complir una venjança, que no l’afecta només a ella i a la seva família, sinó a tot l’imperi.

El Club de Lectura es portarà a terme els dies 16, 17, 19, 22, 24 i 26 de febrer amb el programa següent:

Dimecres 16 de febrer, 19 h

Presentació del cicle. La documentació en una novel·la històrica. A càrrec de l’autora, Maria Carme Roca.

Lloc: Sala polivalent del Tinglado 4. Exposició TARRACO/MNAT

Plataforma: ZOOM

Dijous 17 de febrer, 19 h

Opus figuli. La creació d’una activitat a partir de l’arqueologia experimental. A càrrec d’Arnau Trullén. Ars Fictilis. Artesania i Patrimoni

Lloc: Sala polivalent del Tinglado 4. Exposició TARRACO/MNAT

Plataforma: ZOOM

Dissabte 19 de febrer, 11 h

Visita a la Vil·la dels Munts i activitat participativa (activitat adaptada per a persones cegues o de baixa visió).

Equip del MNAT i Arnau Trullén. Ars Fictilis. Artesania i Patrimoni

Lloc: Vil·la romana dels Munts (Altafulla)

Dimarts 22 de febrer, 19 h

Xerrada ‘La documentació en una activitat de reconstrucció històrica’

Associació de reconstrucció històrica romana Septimani Seniores

Lloc: Sala polivalent del Tinglado 4. Exposició TARRACO/MNAT

Plataforma: ZOOM

Dijous 24 de febrer, 19 h

Sessió de comentaris

Plataforma: ZOOM

Dissabte 26 de febrer, 11 h

Bàrbars, pandèmies i la fi de l’Imperi romà

Actuació al Conjunt Monumental de Centcelles (activitat adaptada per a persones cegues o de baixa visió).

Associació de reconstrucció històrica romana Septimani Seniores

Lloc: Conjunt monumental de Centcelles

Les activitats presencials tenen un aforament limitat. Cal reserva prèvia a www.mnat.cat/activitats

Redacció