Des d’aquest dimarts i fins dissabte 7 de novembre, es porta a terme la X edició del Festival Memorimage de Reus amb projeccions de pel·lícules que aposten per l’ús de les imatges d’arxiu. En paraules del director artístic del festival, Daniel Jariod, “es tracta d’una programació on destaquen tres protagonistes dones, dones valentes, lluitadores i admirables”, com és el cas de la protagonista de la inauguració, Joana Biarnés.
Durant 5 dies es projectaran més d’una desena de films al Teatre Bartrina, 6 dels quals produccions internacionals de Canadà, Regne Unit, EUA, França i Alemanya. A més es realitzarà el Taller – Aprèn a fer un documental al CIMIR el dissabte 7 al matí.
Memorimage arriba a la desena edició després de sumar durant aquests 10 anys més de 16.000 espectadors, 350 pel·lícules, 180 convidats, 50 premiats i 3.000 estudiants per les sessions d’institut del MemoriJove.
Pel·lícula inaugural
‘Joana Biarnés, una entre tots’, d’Òscar Moreno i Jordi Rovira, és la pel·lícula inaugural de l’edició de 2015. Joana Biarnés va ser una pionera que va vèncer els prejudicis d’una època, va triomfar com a fotògrafa, va conèixer i immortalitzar a grans personatges de la història i quan es podia haver convertit en llegenda, va desaparèixer.
A la inauguració es comptarà amb la presència de la protagonista i de l’equip del film que presentaran la pel·lícula.
Memorimage presenta també altres peces interessants a la seció oficial. És el cas, per exemple, de ‘Forbbiden Films’, de Felix Moeller. Gairebé setanta anys després de la fi del règim nazi, més d’una quarantena de pel·lícules de propaganda romanen prohibides. Poden aquests films seguir sent efectius
davant d’un públic susceptible a la manipulació?.
Dijous a la secció oficial arriba ‘El gran vuelo’. Durant els primers anys de la dictadura franquista, Clara Pueyo Jornet, militant del PSUC, el partit comunista català, va escapar de la presó de Les Corts de Barcelona per la porta principal. Viurà en constant fugida escapant d’una societat repressiva i
conservadora.
El naixement de Greenpeace també passarà per la secció oficial amb ‘Com canviar el món’. Pot un grapat d’amics periodistes i científics hippies canviar el món armats únicament amb càmeres? Aquest és el naixement de la creació de l’organització global que avui coneixem com a Greenpeace.
Divencres, i del director Luis Ortas Pau, arribarà ‘La increïble història de Siegfried Meir’, un supervivent dels camps de concentració nazi que superant les adversitats del passat, demostra que pot triomfar a la vida. Va esdevenir un cantant d’èxit a França, va ser el primer en obrir una macrodiscoteca a Eivissa als anys seixanta i actualment és pintor i escultor.
La cloenda comptarà amb la presència de la directora Noemí Cuní i el periodista Lluís Foix i amb el passi de ‘Del carro al Twitter’. Inspirat en la novel·la “La marinada sempre arriba” del periodista Lluís Foix, diferents testimonis ens parlen de l’evolució de la societat rural catalana des dels anys 50 fins avui.
Després de la projecció, es celebraran els 10 anys del Memorimage amb un pastís gentilesa de la Pastisseria Mare Molas.
Accediu a la programació completa en aquest enllaç.