.

Aquest diumenge el tast de paelles encarxofades elaborades de la mà dels 28 restaurants participants en la campanya.

La capitalitat gastronòmica de Cambrils es guanya dia a dia, amb jornades com l’Encarxofa’t, que ha viscut aquest diumenge el tast de paelles encarxofades elaborades de la mà dels 28 restaurants participants en la campanya. Entre ells Can Bosch, regentat pel xef Joan Bosch, una condició més que càrrec que “últimament ja estic compartint amb el meu fill Arnau”. Des del 1984 “tenim una estrella Michelin” i la seva veu, per tant, té pes. Reconeix que jornades com aquestes “ajuden molt” a la restauració local. Per diversos motius. “En primer lloc perquè aquest tipus consolida el pool gastronòmic que és Cambrils i després perquè aquestes d’activitats sempre les fem a low-cost. De vegades en establiments com el nostre tenim el mite de ser cars. I no ho som. Estem treballant amb productes de primera categoria i això incrementa el preu, però només cal anar a llocs de Barcelona per veure que no som cars”.

“Vam decidir amb l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria -continuava- fer quatre jornades com aquesta a l’any. I com vam veure que la primera anava bé, ara hem establert un calendari trimestral on comencem amb la de les galeres, continuem amb la de les carxofes, després vindran els fideus i a l’estiu en farem una altra. D’aquesta manera -explicava Bosch- completem el ventall de tot l’any i desestacionalitzem la temporada”. Els resultats es visualitzen amb “una major afluència” gràcies a l’estratègia d’elaborar unes menús “que tenen una relació preu-qualitat per sota de la mitjana a casa nostra”. El client habitual “és gent d’aquí, així com gent que visita Cambrils per la publicitat que en fan els mitjans”. Tot plegat afavorint en tot moment “els productes de proximitat. Això era abans un tòpic, però ara ja s’aplica totalment. De fet, només cal estar atent a les temporades dels productes per canviar les cartes. Per exemple, les galeres, les caroxes, ara comencen a entrar els pèsols de llàgrima…”. Hi ha també una derivada a l’hora de fer entrar en el debat el concepte de quilòmetre zero. “No és el mateix que vagi a buscar pèsols petits a un pagès d’aquí de confiança que a Mercabarna. El primer el portarà a les nou del matí i a l’una ja estaran servits. En l’altre cas, a més de ser més car, servirà abans al del seu entorn i me’ls portarà de la setmana passada. I això passa tant amb les carxofes com el peix i amb tot. I el resultat al plat és abismal”.

Joan Bosch a la cuina del seu restaurant.

Bosch reconeix que costa encara sortir de la crisi. Ara bé, “Cambrils -apunta- està en un punt estratègic molt ben situat tant pel que fa a les Terres de Lleida i del Camp de Tarragona. I des de sempre s’hi ha menjat bé, amb un ventall de preus molt ample, i amb l’afegit que el poble també té atractiu per venir a passejar. Llavors el cap de setmana està garantit i estem tots oberts. Gairebé bé tots tenim problemes de taules disponibles. Sí que és cert, però, que entre setmana hi ha el que hi ha. Entre controls d’alcoholèmia, la crisi, els problemes polítics i les empreses que redueixen despeses…”.

Professional de primer nivell Bosch també està accessible a parlar sobre l’impacte del que s’anomena com nova cuina. “Hi ha modes. Els cotxes canvien d’estil, la roba també. El que passa és que hi ha gent que porta les modes a l’extrem i altres que són més conservadors. Jo -comenta Joan- i el meu fill optem per mantenir un producte i fer alguna filigrana en concepte de guarnicions i de salses. En definitiva, a mí el que m’agrada és que la gent sortir contenta”. I farta? “Aquest és un concepte -riu- forma part d’aquelles èpoques que anaves a un restaurant i et menjaves unes graellades i plats pantagruèlics que no sabies ni com les aguantaves. Això ha anat disminuint i ara ho trobes més en segons quins tipus de local. Ara -continua- la cuina s’ha estilitzat i refinat més, i es basen en menús-degustacions que albiren altres costums. Dit això, benvinguda sigui la nova cuina perquè no només ha ajudat a canviar l’estètica i t’entren per la vista i respon a les noves generacions. La gent canvia”.

Foto de família dels responsables de posar en marxa l’espai destinat a la degustació popular, enmig d’un vent que provocat maldecaps de bon matí.

Caminant una mica s’arribava a la plaça del Pòsit, on la regidora responsable de Promoció Econòmica, Ana López, es prenia el càrrec literalment i ajudava amb davantal a repartir els tasts que els restaurants anaven portant de cara a la degustació popular on s’esperava arribar almenys als 600 comensals de l’any passat, si el vent que es feia notar de bon matí ho permetia. “És una altra forma d’apropar Cambrils, relacionant-lo amb el producte de la terra i de proximitat, i fer que el visitant gaudeixi de pas de tota la ciutat”. En aquesta línia recordava que “tenim un calendari gastronòmic que omple gairebé els dotze mesos de l’any, exceptuant juliol i agost, i els membres del sector de la restauració ens ajuden a promocionar els nostres productes”. La vocació és “no ser endogàmics. El que fem és convidar a la gent a gaudir de Cambrils, tot i que gastronòmicament ja està ben posicionat. El que fan jornades com aquestes és fer d’excusa per recordar-ho periòdicament. Per exemple, les jornades de la galera que són les més consolidades, hi ha molta gent de fora que ens pregunta quan comença” perquè ja la tenen interioritzada com una data a marcar al calendari.

El calendari de les jornades arriba fins al 25 de març. La carxofa és un producte de temporada fortament arrelat al territori. La varietat utilitzada a la zona és la blanca de Tutela que, conreada a nivell del mar i amb les condicions agroclimàtiques de l’entorn, produeix una carxofa tendra, amb molt de gust i de qualitat extraordinària. Es tracta d’un producte propi de l’horta cambrilenca que excel·leix encara més maridat amb la cuina d’arrossos, fideus i guisats de peix.