.

Pla mig d’una dona remullant-se a la font del Balcó del Mediterrani de Tarragona. Foto: ACN

Segons el Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona, l’atenció a persones d’edat avançada afectades per quadres de deshidratació, així com els traumatismes diversos en població general, han estat dues de les situacions més repetides als serveis de salut aquest estiu 2018.

Tant les persones ancianes com també els infants reben un major impacte de les temperatures elevades i l’exposició perllongada al sol, derivant en assistències per deshidratació, que un any més han estat al capdamunt de les demandes que han gestionat infermeres i infermers, tant d’hospitals com d’atenció primària. Convé remarcar que la tercera de les atencions sanitàries que destaca són les picades i ferides en l’entorn litoral i platges.

Des del Col·legi assenyalen també que hi ha hagut 3 persones mortes per cop de calor a Tarragona i que han estat dues persones les que han perdut la vida pel mateix motiu a comarques de l’Ebre, circumstància que al conjunt de Catalunya ha suposat més d’una vintena de morts i per damunt de 60 persones afectades.

Recorda el Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona que en el marc de la campanya d’estiu són molts els serveis sanitaris que doblen els seus recursos i que reforcen el personal, com passa a la Costa Daurada i litoral tarragoní;  fins i tot alguns ajuntaments es doten de personal sanitari específicament per la campanya estiuenca. I és justament en aquest marc d’increment de l’activitat que la figura de la infermera resulta cabdal per fer front a l’augment de casos i assistències a persones de totes les edats.

“Infermers i infermeres són un personal clau en la fase de triatge en els serveis sanitaris, a nosaltres ens correspon valorar i canalitzar l’atenció dels pacients assegurant que es prioritzen les situacions de més gravetat”, explica el Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona. “Com més excel·lent sigui aquesta tasca, més possibilitats d’una bona resolució dels casos que es presenten”, asseguren.

També insisteixen les infermeres que molts dels incidents d’estiu que acaben amb una assistència sanitària són evitables. Una bona hidratació i seguiment de les persones grans allà on es trobin i una cura especial sobre infants i ciutadania amb necessitats especials són determinants. Igualment, evitar conductes de risc a la platja i en el bany, i prendre mesures quan la temperatura es dispara, haurien de ser pràctica habitual en el nostre entorn, expliquen des del Col·legi. “L’educació en salut s’hauria de potenciar durant tot l’any, ja que contribuiria a la sensibilització de tota la ciutadania”, expliquen.