.

.

TOTS 21

El regidor Jordi Solé

El regidor Jordi Solé

El ple de l’Ajuntament de Torredembarra convocat amb caràcter extraordinari ha votat a favor de la creació d’una comissió especial per tractar el cas del primer tinent d’alcalde i regidor Jordi Solé, que va aparcar davant d’un espai de sortida d’emergències no disposant d’ITV ni assegurança, en un cas que es va produir el 8 de desembre de 2015. La comissió determinarà si hi hagué negligència en l’actuació del regidor i la posterior del de Governació i de l’alcalde. L’oposició va acusar el regidor de demanar la retirada de la sanció i ha demanat un aclariment sobre el tema. Menys la CUP, que s’ha abstingut, la resta de formacions, inclosos els tres partits de govern (ERC, PSC i ABG), han votat a favor d’una proposta presentada pel PP, Ciutadans i Avui Democràcia.

L’alcalde, Eduard Rovira (ERC), ha defensat el vot a favor afirmant que «no tenim res a amagar». Rovira ha donat un ampli cop de mà a l’actuació de la policia local, que ha estat posada en dubte per l’oposició, i també ha defensat la continuïtat del pacte municipal (ERC, PSC i ABG) perquè «és el millor per Torredembarra». Rovira ha situat en un cas personal el del regidor. Solé no deixarà de ser tinent d’alcalde, com li ha demanat alguna formació de l’oposició.

En un informe redactat pel caporal de servei de la Policia Local, aqeust afirmava que la policia local va actuar «correctament» en el cas, segons un document que s’ha llegit durant el ple.

L’oposició, al seu torn, ha carregat contra el regidor i especialment contra l’alcalde, a qui han demanat explicacions, menys la CUP, que ha considerat que era «perdre el temps» abordar un cas en què el regidor ja es va disculpar i més quan el consistori va tombar temps enrere una petició cupaire de crear una comissió d’investigació dels casos de corrupció de l’etapa de Daniel Masagué coma  alcalde.

Rosa Maria Guasch, portaveu d’Avui Democràcia, ha demanat una «actitud exemplar» dels regidors. Alguns cops «la confiança dels ciutadans es trenca» i considera que «gaudim de privilegis i volem aprofitar-nos del càrrec». Aquesta desafecció «l’hem vist a Torredembarra». La moció «pretén recuperar la confiança entre els ciutadans i els seus representants públics». El ‘cas Jordi Solé’ ha suposat «un tracte de favor per part de la policia local» cap al regidor, un fet que «ha indignat a molta gent» per quant es va acusar la policia local d’haver retirat la sanció.

Guasch ha reconegut que Solé no va tenir inconvenient a reconèixer la seva falta, però li ha demanat la seva dimissió. Però s’ha volgut tapar el tema, ha afegit. «No es pot actuar amb aquesta lleugeresa», ha recalcat. Avui Democràcia demanava saber si es va valer del càrrec, si es va tramitar correctament la denúncia, i si va haver mala actuació dels dos regidors i de l’alcalde.

Reconeixement dels fets

Núria Gómez, del PP, ha afirmat que hi ha hagut desconfiança pel fet que es conegués la notícia per una filtració periodística. Solé va reconèixer els fets, però quedà en terreny «fosc» si la grua va actuar o no. Aquesta manca d’explicacions va provocar que el PP demanés la dimissió del regidor. «No pot ser tirar terra i tapar-ho tot. Això s’ha tancat en fals». El PP s’ha mantingut en la petició de dimissió del regidor que ja va demanar al seu moment.

El portaveu de Ciutadans, Toni Cruz, ha afirmat al seu torn que els fets «es van amagar». «Un regidor de govern té el seu cap, que és el president de la corporació, i li ha de comunicar el que fa». Solé «ha mostrat una falta de responsabilitat». Cruz ha destacat que el regidor va reconèixer els fets i va demanar perdó, «però abans havia d’haver fet un pas més». El representant de Ciutadans també ha argumentat que és una petició dels torrencs saber què va passar. «Hem de netejar la imatge que té Torredembarra i no ho estem fent». Cruz li ha demanat explicacions a l’alcalde.

Conegut el cas, Ciutadans va parlar amb el regidor i amb l’alcalde, demanant-li explicacions i que actués «amb responsabilitat». Això «no s’ha fet». Ciutadans ha sol·licitat que Solé no continuï com a primer tinent d’alcalde i s’ha fet enrere en la inicial petició de dimissió afirmant que en cop calent «es diuen barbaritats».

Toni Sacristan, portaveu de la CUP, ha intervingut afirmant que és «fora de lloc» fer un ple extraordinari pel cas. La CUP es va mantenir al marge del cas. «Jo he renunciat a la placa que em permet aparcar en llocs on no ho poden fer-ho els ciutadans». La CUP s’ha abstingut en la petició de crear la comissió perquè «ja hi ha hagut explicacions, i també hipocresia perquè nosaltres vam demanar una comissió d’investigació per casos greus, com la corrupció, i ens vam quedar gairebé sols». La CUP «denunciarà» els casos de favoritisme o corrupció. «Aparcar malament o no tenir ITV pot ser una irresponsabilitat, però no afecta al dia a dia ni a les butxaques dels ciutadans». És «perdre el temps» aquesta petició perquè «hi ha coses més importants a fer al consistori».

Per la seva part, CiU no ha volgut atacar de forma personal a un regidor «que ha comès un error», però ha votat a favor «per aclarir l’actuació feta pels regidors i per l’alcalde». Anna Magrinyà ha afirmat que Solé «ha perdut la credibilitat» davant unes fets «absolutament reprobables». Al final, qui ha perdut la credibilitat «és l’alcalde». Magrinyà també ha defensat la tesi que s’ha volgut tapar el cas. «On és l’alcalde?, es preguntava la gent. No va dir res en dues setmanes». La portaveu de CiU ha increpat l’alcalde dient que aquest va excusar-se dient que l’objectiu principal és el de mantenir el pacte municipal. CiU no va demanar la dimissió del regidor, però sí una reprovació pública i la retirada de la targeta d’estacionament.

«Han amagat el cap sota l’ala», ha dit la portaveu de CiU. «Gestió nefasta del tema», ha dit, «deixant que sortissin els dubtes sobre l’actuació de la policia local». Per què no es va deixar immobilitzat el vehicle fins que arribés la grua i per què la grua no es va endur el vehicle?, s’ha preguntat. I per què no es va interposar la multa per la immobilització i la posterior per manca d’ITV i assegurança.

L’oposició s’ha mostrat especialment interessada a saber qui va filtrat la notícia a la premsa.

Lluís Suñé, per ABG, ha afirmat que s’està jutjant «si hi hagué una mala praxi policial». «Recuperar la confiança de la gent ens costarà temps», ha reconegut. «La gent ens insulta, ens amenaça, però ens parla del teatre, de la piscina, als lloguers fantàstics a amics». Solé «ha donat explicacions tres vegades. No ho ha passat bé explicant coses que formen part de la seva vida personal, com que no tingués assegurança». Es fa un ús «desestabilitzador» del cas, ha recalcat. «Estem intentant reduir despesa. No fem una política espectacular perquè estem gestionant un drama de fa anys». Solé «ja ha purgat el seu pecat». L’actual govern «és el millor» possible, ha reiterat. Suñé ha advertit els regidors que «no es criminalitzi» els regidors per temes personals.

El PSC, al seu torn, ha votat a favor de la comissió. El seu portaveu ha recordat que el PSC ja va retirar Solé com a portaveu, mentre ha defensat l’acció del govern actual, «coherent, normal i que treballa per la transparència».

Acusacions d’abusos en l’ús de targetes municipals

L’alcalde, Eduard Rovira (ERC), ha defensat la seva actuació i la de l’equip de govern. Ha defensat que la targeta dels regidors només es pot usar en un sol aparcament i ha reprovat «l’abús de la targeta».

Ha negat que demorés les explicacions i traslladar el cas a la policia local: «No tinc competències sobre el tema i per això no se’m va comunicar» el cas al seu moment. «A mi m’han posat una multa essent alcalde», ha afirmat. Ja com a regidor la grua li va retirar el vehicle «de manera innecessària, de manera recaptatòria», política que ja no se segueix. «Aquestes són les úniques recomanacions que hem donat a la policia local», no retirar els vehicles de manera innecessària.

En saber del cas Solé, Rovira va demanar un informe al cap de la Policia Local. I aquest va respondre dient que l’actuació va ser ordinària. «La Policia Local va actuar bé i ja no calia fer res més». «No he dubtat de la paraula de la Policia Local», ha destacat Rovira.

Sobre l’actuació de Solé, ha afirmat que la ITV estava en període de tramitació. «‘Et passes un munt», li vaig dir'», en expressió gràfica. «No havia de fer cap acte públic», ha defensat. I ha llençat acusacions clares: «Altres regidors usen targetes de reserva de minusvàlids de manera abusiva», criticant «la hipocresia» d’alguns membres de l’oposició. «Si hagués de reprovar cada regidor que ha comès una infracció, no pararia, perquè n’hi ha». «Com a cap de la policia, podria renyar cada un que ha fet males accions, però no he volgut fer-ho».

«S’han retirat multes de membres d’altres governs». També ha acusat regidors actuals i anteriors d’aparcar en zones de minusvàlids o en zona blava. «Però no vull entrar en aquests temes, no vull fer de pare, de Messies ni de dictador».

Com han fet el PSC i ABG, l’alcalde ha defensat el pacte municipal, recordant el gran nombre d’alcaldes que no van acabar el mandat perquè «els pactes eren insubstancials, es basaven en canvis de cromos». Això ha portat a «un desastre d’organització i d’eficiència». «Una actuació individual d’un regidor no ens farà trencar el pacte». Amb la finalitat de mantenir l’estabilitat i acabar el mandat es va firmar el pacte de govern. «Si el PSC veu que li he de retirar la confiança, ho faré». «Torredembarra necessita aquest pacte», ha subratllat.

Rovira ha defensat l’actuació de la Policia Local i ha acusat l’oposició vol buscar culpables entre els seus agents i ha ha afirmat que no es pot saber la filtració de la notícia perquè hi ha moltes vies per fer-ho. El cas «no s’ha tancat en fals», ha defensat, remetent-se als informes policials. Rovira ha acusat l’oposició de «posar en dubte» la professionalitat de la Policia Local. ‘alcalde ha fet ús de la ironia al respecte de la petició de Ciutadans que ha de conèixer què fan els regidors. «No faré un acte públic» cada vegada que «abusin» de la targeta d’aparcament.

L’oposició ha respost defensat la integritat de la policia local i demanant investigar qui va filtrar la notícia.