.

Els representants de Concentrol, Toni Pons, i Freshly Cosmetics, junt amb el director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero, en l’entrega dels reconeixements d’ACCIÓ per la seva estratègia d’internacionalització. Foto: Marta Vidal

L’empresa reusenca Freshly Cosmetics, Toni Pons i Concentrol han estat reconegudes per la Generalitat per la seva estratègia d’internacionalització, en el marc de la Setmana de la Internacionalització, organitzada per ACCIÓ. Les tres companyies catalanes han incrementat les vendes internacionals els últims dos anys gràcies a la digitalització. D’una banda, Freshly Cosmetics (Reus) ha augmentat els ingressos internacionals un 528%, passant de 15 mercats a 36. Per la seva part, la marca de calçat Toni Pons (Girona), ha augmentat un 70% la seva facturació estrangera i s’ha posicionat digitalment a 50 països. Per últim, l’empresa de solucions químiques Concentrol (La Selva), present a 80 països, va incrementar un 34% les vendes internacionals el 2021.

En l’acte central de la Setmana de la Internacionalització, celebrat al World Trade Center (WTC) aquest dimecres, ACCIÓ ha guardonat aquestes tres empreses amb els nous premis Catalonia Trade Leaders, que busquen distingir projectes empresarials de sortida a l’exterior en un context global complex, a causa, entre d’altres, de la pandèmia i les conseqüències derivades de la guerra a Ucraïna.

En aquest sentit, el director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero, en declaracions a l’ACN, ha subratllat la importància que les companyies apostin per la internacionalització en un context com l’actual. “La internacionalització de les companyies catalanes és un element d’importància, ho hem vist en crisis anteriors, però també ara. Cal globalitzar-se perquè la diversificació de mercats els dona més resiliència”, ha assegurat.

Romero ha posat en relleu les últimes dades d’exportacions catalanes, que a l’agost han registrat un increment del 24% respecte de l’agost de l’any anterior, mentre que, entre el gener i l’agost d’enguany, han incrementat en un 17,5% respecte del mateix període del 2021.

El directiu d’ACCIÓ ha qualificat de “molt positives” les xifres, tot i que admet que hi ha reptes. “Hem d’aconseguir que més empreses exportin en un moment de reptes globals com la tensió entre la Xina i els EUA, la pujada dels preus de l’energia o els problemes de provisionament”, ha expressat. Segons ha apuntat, la majoria de companyies catalanes actualment beuen principalment dels mercats europeus.

Per donar sortida a l’estranger, ACCIÓ recomana a les empreses que apostin per la digitalització, tant de la companyia com dels seus processos de venda. “Les empreses que no es digitalitzen són menys competitives i tenen menys capacitat d’internacionalitzar-se”, assegura Romero.

Freshly Cosmetics, cosmètica natural nascuda el 2016

Freshly Cosmetics és una marca de cosmètica natural (Reus, 2016) que, actualment, té presència a Europa, Àsia i els Estats Units. En qüestió de dos anys, les seves vendes internacionals s’han disparat fins a un 528%, i han passat de tenir presència de 15 a 36 mercats.

“Freshly Cosmetics ja va sortir amb vocació internacional, d’aquí el nom de la marca”, explica el CEO i fundador de la companyia, Miquel Antolín. Segons constata en declaracions a l’ACN, per ells el “gran impuls” va arribar amb la pandèmia, d’on van sortir reforçats, ja que, al principi, era exclusivament en línia. L’any 2021 van tancar l’any amb 45 milions d’euros de facturació, mentre que el 2020 el van tancar amb 12 milions.

Entre les principals estratègies per tenir sortida a l’exterior, Antolín diu que la seva aposta principal ha estat “buscar gent local” dels mercats on es volien introduir per tal que aproximessin la marca a les persones. A banda d’això, destaca l’estratègia digital basada, sobretot, amb la col·laboració amb ‘influencers’ per tal que donin a conèixer els seus productes. “Necessites aquestes persones perquè parlin de la teva marca i comparteixin els teus valors, per generar confiança de forma més àgil”, assegura.

En relació amb el context socioeconòmic actual, Antolín celebra l’aposta sostenible que va fer la companyia tarragonina. Segons assenyala, entorn del 80% deels seus proveïdors són locals o, com a molt, europeus. “No hem tingut problemes de subministrament, tan sols algun petit retard”, constata.

Marta Vidal

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */