.

Acte inaugural de la Tarraco Biennal

Aquest matí ha quedat inaugurat el segon Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic. En el Tàrraco Biennal d’aquest any, que té més de 150 inscrits, es duran a terme prop de 60 comunicacions al llarg de les tres jornades i es combinaran amb ponències i debats que formen part del programa oficial del congrés. S’aprofita l’edició d’enguany per commemorar el biennal de la mort de l’emperador August, figura clau en la història de Tarragona.

Cada dia s’ha programat a les set de la tarda una conferència oberta a tothom per tal d’apropar els coneixements dels experts als ciutadans. Aquestes conferències podran seguir en directe ja des d’aquesta tarda fins el proper divendres 28 de novembre, al Palau de Congressos de Tarragona.

La Tàrraco Biennal d’aquest any s’ha pogut dur a terme gràcies a un pressupost de 75.000 euros. En aquesta edició hi participen 59 ponents, més de la meitat que l’edició passada. Aquest congrés permet situar a la ciutat en l’àmbit de l’arqueologia.

La presentació d’aquest congrés ha comptat amb la participació de Joan Josep Marca, president de la Fundació Privada Mútua Catalana, organitzadora del Congrés, Josep Manel Ricart, vicerector de Política Científica i Recerca de la Universitat Rovira i Virgili, Joaquim Nin, delegat a Tarragona del Govern de la Generalitat i Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de la ciutat.

Joan Josep Marca, president de la Fundació Privada Mútua Catalana

Durant la presentació dels quatre ponents, s’ha recordat la figura de Jordi Rovira, historiador, arqueòleg i president de la Reial Societat Arqueològica Tarragonina (RSAT), qui va morir el passat 6 d’octubre.

Joan Josep Marca ha manifestat el seu “orgull per poder estar i celebrar el segon congrés de la Tàrraco Biennal”. Marca ha afegit que aquest és “un projecte fet realitat i vol situar Tarragona centres de referencia ad ela recerca arqueològica.”. El president de la Fundació ha afirmat en la presentació que aquest és un congrés molt especial perquè està dissenyat per aprofundir en la figura d’August i que “aquesta trobada científica, en col·laboració amb la Tàrraco Viva, permet retre homenatge a un personatge importantíssim per Tarragona”.

El Delegat de Govern a les comarques de Tarragona, Joaquim Nin, ha agraït el paper de la Fundació Mutua Catalana en el paper que juga sobre la ciutat i la celebració d’aquest Congrés. Nin ha parlat sobre el paper que l’arqueologia juga en Tarragona, on gràcies a congressos com aquest es fa que “allò que pot ser un inconvenient sigui una oportunitat” afegint que “una societat que vulgui ser cívica, culta i madura; voldrà sempreposar en valor el que ens han deixat en herència per pode transmetre valors a futures generacions”. El delegat ha dit en referència al patrimoni de la ciutat que “no només l’hem de conèixer, sinó que l’hem d’estimar”

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros

En acabar, l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros s’ha referit a personatges importants que han jugat un paper sobre el patrimoni de la ciutat, on ha destacat la figura del Jordi Rovira, el qual “va fer una feina extraordinària sobre nostre patrimoni en la divulgació de l’arqueologia i el món antic”. El batle ha afirmat que aquesta rememoració del nostre passat és una oportunitat pel present i una projecció de riquesa pel futur, afegint que “Tarrragona li deu molt a Agust i el seu pas per la ciutat, el qual va deixar una empremta indeleble”. Ballesteros ha destacat el paper de Tarragona i el treball que es fa sobre el seu patrimoni, una ciutat que “viu l’arqueologia com un actiu no només del passat, sinó del present i del futur”.

Conferències obertes a tothom

La Tàrraco Biennal, amb les conferències obertes, ofereix un vessant pedagògic a aquells que estan interessats en l’arqueologia i la història però no són experts en el tema. La primera conferència pública tindrà lloc aquesta mateixa tarda a les 19 hores amb el títol “Una ciutat en adaptació. La nova Roma i la casa d’August”. Els tarragonins que hi assisteixin podran gaudir de les ponències del professor d’Arqueologia de la URV, Ricardo Mar, i el catedràtic emèrit de la Universitat de Roma La Sapienza sobre arqueologia a les províncies romanes, Patrizio Pensabene. Tots dos presentaran el nou estudi i reconstrucció de la casa d’August instal·lada a la colina Palatina, sobre el Fòrum de Roma.  L’habitatge, al costat dels temples del deus Apolo i Cibeles, representa l’inici del desenvolupament monumental d’una nova arquitectura del poder que es perllongarà els segles següents, formant el gran conjunt dels Palaus Imperials de la capital.

Dijous, 27 de novembre, també a les 19.00 hores, es farà el segon acte obert al públic, sota el títol “August i el paisatge de la ciutat romana”. El conferenciant serà el catedràtic emèrit d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Madrid, Manuel Bendala. El professor parlarà de l’organització dels territoris hispans en època romana i la forma com les propietats agràries i les aldees depenien de les ciutats veïnes, comunicades per la xarxa viària.

La tercera conferència es viurà divendres, 28 de novembre (19.00 hores) i tindrà com a ponent el professor adjunt d’Arqueologia de la Universitat de Giessen i segon director científic de l’Institut Arqueològic Alemany a Madrid, Thomas Schattner. L’acte estarà dedicat a explicar el llegat d’August, l’anàlisi dels canvis que la societat romana experimentà sota el seu mandat, el seu reconeixement com a Deu a la seva mort i la forma com el seu record va perdurar a les èpoques posteriors, convertit en el gran legislador i reformador que va portar Roma a viure una llarga etapa en pau.

AnnaMG

/* JS para menú plegable móvil Divi */