.

Jordi Agràs i Francesc Roig en la presentació d'ahir a la tarda

Ahir, 7 d’octubre, a les 19 h es van congregar una cinquantena de persones al Departament de Cultura de la Generalitat a Tarragona per assistir a la presentació de la programació dels actes previstos d’aquí a final d’any en el marc de l’Any Candel, que commemora el 50è aniversari de la publicació d’Els altres catalans. L’acte va consistir en l’explicació de les activitats previstes per part del director dels Serveis Territorials, Jordi Agràs, i la conferència “La llengua: passaport cap a la integració”, a càrrec de Francesc Roig, director de Càritas Diocesana de Tarragona.

Jordi Agràs va destacar que l’Any Candel és una bona oportunitat per reflexionar al voltant de l’aportació que va fer aquest autor, decisiva per a la cohesió social i que pasa pel que era el títol de la conferència: l’eina principal d’integració al país és la llengua. I va fer molt d’èmfasi en el fet que s’havien fet esforços importants per aplegar al màxim d’entitats disposades a sumar-se al projecte, en la línia que sempre treballa el Ple pel Català al Camp de Tarragona. Així, partint del mateix Departament (Biblioteca Pública de Tarragona i Direcció General de Política Lingüística), amb Càritas, el Consorci per a la Normalització Lingüística i Òmnium Cultural, s’havia anat eixamplant el cercle amb la incorporació de les biblioteques de l’Arborç, Cambrils, l’Hospitalet de l’Infant, Reus i Torreforta, a més dels centres de formació d’adults Tarragona i Josepa Massanés.

Va anunciar que hi ha prop de trenta activitats previstes, de les quals la meitat estan relacionades amb la lectura (14, concretament) i 11 d’aquestes són clubs de lectura fàcil. De moment, hi ha 3 conferències programades: una de Genís Sinca (biògraf de Paco Candel), a Tarragona i dues de Patrícia Gabancho (escriptora i periodista d’origen argentí), una a Reus i una a Tarragona. També hi ha una exposició (“Com som els catalans”), programada a les biblioteques de Tarragona i Reus, i dues rutes urbanes, una al barri Sant Josep Obrer de Reus i una altra a Torreforta. Altres activitats són presentacions, la projecció de documentals i entrevistes a Paco Candel i un laboratori de lletres i imatges a les biblioteques de Tarragona i Torreforta.

Francesc Roig va confirmar en la seva conferència la importància de la llengua com a element clau en la integració i va posar en evidència fins a quin punt la llengua és l’element igualador en aquest país. El doble perfil del conferenciant (director de Càritas Diocesana de Tarragona i inspector en cap dels Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament) va permetre integrar perfectament el vessant social i el lingüístic.