.

.

TOTS 21

Un total de 9 alumnes de diverses nacionalitats han llegit poemes en la seva llengua d’origen, acompanyats de la regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de Constantí, Dolors Fortuny.

Alumnes de català del Consorci per a la Normalització Lingüística de l’Escola d’Adults municipal han passat aquest dimecres pels micròfons de Constantí Ràdio per fer una lectura de poesies en motiu de la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna que es commemora avui, 21 de febrer.

Un total de 9 alumnes de diverses nacionalitats han llegit poemes en la seva llengua d’origen, acompanyats de la regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de Constantí, Dolors Fortuny.

El Dia Internacional de la Llengua Materna va ser aprovat a la Conferència General de la UNESCO el novembre del 1999. Se celebra cada any el 21 de febrer. Aquest dia del 1952 estudiants i activistes del Moviment per la Llengua Bengalí que es manifestaven (a la llavors anomenada Bengala Oriental, avui Bangladesh, al Domini del Pakistan, on només estava reconegut com a llengua nacional l’urdú) van ser tirotejats pels militars i la policia a la Universitat de Dhaka i tres joves estudiants i altres persones van morir. Per això la UNESCO va triar aquesta data per celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna, en reconeixement a aquelles morts

L’objectiu d’aquesta celebració és promoure el multilingüisme i la diversitat cultural, atès que, com diu la mateixa UNESCO, “les llengües són les eines més poderoses per a la preservació i el desenvolupament del nostre patrimoni tangible i intangible”.

A Catalunya hi ha actualment parlants de quasi 300 llengües. Les llengües amb més parlants, després del català i el castellà, per ordre alfabètic, són alemany, anglès, àrab, amazic, francès, ful, hindi, italià, mandinga, panjabi, portuguès, quítxua, romanès, rus, soninke i tagal.