.

L’associació de veïns de La Móra-Tamarit ha lliurat a l’ajuntament l’estudi urbanístic encarregat a la Universitat Politècnica de Catalunya que ha de servir per planejar futures inversions en una zona de Tarragona que es considera “oblidada” per tots els colors polítics que han passat per l’alcaldia, en paraules del president de l’entitat, Francesc Garcia, a Tots21. “El pla és facilitar que l’ajuntament actual posi fil a l’agulla”, afegia. “Sembla que des del consistori han rebut bé aquest informe. Ara, un cop posades les necessitats sobre un paper, caldrà veure quines són prioritàries i posar números al que costen”. Per Garcia el primer que cal afrontar “és el tema del canal. Es la questió que genera més consens.I per posar fi a les brutícies que genera hi ha alternatives ben definides, que passen per recrear aiguamolls. Tant l’ajuntament com l’ACA i Costes del govern central ho veuen amb bons ulls”, com ha quedat constatat en la reunió telemàtica mantinguda per totes les parts aquest dimecres (Ajuntament, UPC, Costes, ACA, La Sínia, Càmping Torre de La Móra i AVV La Móra-Tamarit).

“De fet -continuava Garcia-, no ens preocupa tant saber quan es faran les coses, perquè sabem que amb l’administració tot va lent, sinó que ens facin cas”, deixava anar, destacant de pas el tarannà “més obert de l’actual equip de govern. Però caldrà veure si això es tradueix en coses concretes”, afegia, recordant l’acord al qual es va arribar amb l’àrea de Territori municipal per pagar els costos de l’estudi (15.000 euros més IVA) a mitges.

El treball realitzat des de la UPC consta de té tres apartats: l’ambiental, l’urbanístic i el jurídic, i ofereix tan elements d’informació com de propostes resolutives. Com es pot llegir en l’estudi, els tècnics de la universitat afirmen que “hi ha diversos fets que justifiquen la redacció d’aquest treball:

• La evolució de les urbanitzacions de segona residencia de La Mora i Tamarit cap un barri de primera residencia amb noves necessitats per als habitants.

• La necessitat de concretar i localitzar els nous espais públics, equipaments i dotacions imprescindibles per a la població resident actual i futura.

• La obligació de redefinir els sectors pendents de desenvolupament urbanístic, especialment davant la nova situació urbanística resultat de l’anul·lació del POUM de 2005-2013 i tornar al PGOU de 1995.

• L’inici dels estudis per convertir l’àmbit de la Mora-Tamarit en una unitat administrativa descentralitzada dins el municipi de Tarragona”.

Partint d’aquests paràmetres, i a grans trets, les solucions a les diferents problemàtiques detectades des de la UPC són les següents

1. La proposta de millora ambiental consisteix fonamentalment amb una nova plantació d’arbrat sobre els carrers i amb la renaturalització de la Riera de la Mora, tant de les vores com de la llera per tenir aigua permanentment.

2. A nivell urbanístic es proposa:

a. La reordenació del tràfic per poder millorar ambientalment els carrers i aprofitar millor l’aparcament sobre els vials.

b. La creació d’una plaça central de caràcter cívic que actuï com element d’identitat i que aporti noves activitats terciàries al voltant.

c. La consolidació del Passeig Marítim i el seu perllongament cap a la Torre de la Mora, incloent la consolidació i urbanització del camí de Ronda per a vianants que permeti un bon recorregut vora el Mar i l’accés a les platges.

d. La reserva per equipaments futurs a curt i mig termini: Escola bressol a l’actual aparcament al costat de la Riera, equipament social i esportiu i reserva per a futur equipament educatiu al conjunt d’espais públics centrals actuals i equipament esportiu/usos alternatius a la entrada de la Mora.

e. La creació d’un espai portal a la Mora, amb equipament, petita activitat terciària, habitatge i aparcament.

f. Pel que fa als sectors pendents de desenvolupament, a Tamarit es proposa mantenir la permuta de qualificació del sòl inclosa al POUM 2005-2013 per tal de mantenir la muntanya de Sant Joan com sistema general d’equipament i encara millor d’espai públic, i no desenvolupar l’espai comercial prop del ferrocarril, mantenint la qualificació residencial del PGOU de 1995.

g. Al sector de Can Marqués de la Mora, es proposa una petita reordenació de l’àmbit i recuperar l’equipament previst al PGOU de 1995 en una nova posició, a mes del nou espai portal.

h. En aquests àmbits es proposa mantenir els aprofitaments previstos pels PGOU o el POUM, que son força coincidents.

i. El Càmping de la Torre de la Mora haurà de redactar un Pla Especial per tal d’alliberar l‘espai costaner, mantenint en lo possible la seva superfície actual.

3. A nivell jurídic es determinen els sols i àmbits que necessiten una revisió de la seva qualificació urbanística o de la redacció de nou planejament, així com la possibilitat de la redacció d’una Modificació puntual del Pla de Tarragona o be la inclusió dins la figura que l’Ajuntament de Tarragona tramiti per actualitzar el PGOU de 1995.

Tot seguit reproduim les parts més destacades de l’estudi, al qual ha tingut accés Tots21

J.S.