.

.

TOTS 21

Detall del cartell on s’informa que l’oficina de la secció de crèdit de la Cooperativa de Cambrils està tancada. Imatge del 22 de desembre 2015. ACN

El mateix dia en que s’informava de la desaparició definitiva de la Secció de Crèdit de la Cooperativa de Vila-seca, un informe pericial desvelat per l’agència EFE confirma que la seva homòloga de Cambrils era solvent. Així ho certifica l’auditoria demanada pel jutge que investiga el cas després que al desembre del 2015 la Secció de Crèdit de la Cooperativa cambrilenca es va veure incapaç de dur a terme un tancament ordenat.

L’auditor afirma que, malgrat diverses excepcions comptables (que en cap cas suposaven un falsejament dels números de l’entitat), el fons de maniobra de la Cooperativa era positiu i també ho era el de liquiditat. També les ràtios d’endeutament i solvència es mantenien constants, si bé el 2014 el flux d’explotació va ser negatiu en 379.000 euros. Finalment, el pèrit consigna que el patrimoni net era un 11,47% el 2010 i, el 2014, va ascendir al 13,18%.

L’auditor indica que les causes del preconcurs de creditors neixen de la situació de “crisi financera i comptable de proporcions considerables” que va desembocar en una “crisi de confiança en el sistema i solvència bancària”. En aquest sentit fa notar que gran part dels recursos eren els “estalvis de tota una vida”, de manera que “qualsevol notícia negativa sobre la solvència, provoca por de perdre els estalvis”. Amb notícies negatives, “és comprensible que els socis vulguin retirar els dipòsits” i “no hi ha cap entitat que pugui fer front al reintegrament dels fons”, ja que “no estan disponibles en caixa”.

La Secció de Crèdit i les oficines de la Caixa Agrària van tancar per sorpresa el 22 de desembre, en no haver aconseguit el tancament ordenat i previst per al 31 de desembre del 2015 i van deixar atrapats els dipòsits de 1.500 clients. L’entitat va superar el concurs de creditors gràcies a un acord de refinançament per eixugar els més de 32,6 milions d’euros de passius financers.