.

.

TOTS 21

Núria Picas i el periodista Jordi Gil, presentador de l'acte. Foto: Tots21

Núria Picas i el periodista Jordi Gil, presentador de l’acte. Foto: Tots21

L’Auditori de la Diputació de Tarragona es va quedar petit ahir al vespre per acollir la gran quantitat de públic que va voler assistir a la cloenda del Cicle de Muntanya 2023. L’atleta manresana Núria Picas va ser l’encarregada de la conferència final d’aquest cicle, que enguany s’ha pogut gaudir també a Reus, a la Bisbal del Penedès i Amposta.

L’acte va comptar amb la presència de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, que va destacar el “protagonisme de les dones en aquest cicle, un cicle on hem pogut gaudir de documentals premiats i grans figures de l’alpinisme”. Llauradó va destacar la figura de Núria Picas, “un exemple de superació i constància”.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó. Foto: Tots21

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó. Foto: Tots21

Sota el títol “Núria Picas, ara o mai”, la conferenciant va parlar de la seva trajectòria esportiva, basada en els valors que l’han portat a ser una corredora d’elit de curses de muntanya; valors com el treball, l’esforç, la superació, la perserverança i la persistència fins a la consecució del somni de qualsevol corredor de llarga distància: l’Ultra-Trail del Montblanc i el Campionat del Món d’Ultratrails.

A través d’un relat en primera persona, ple de moments intensos i emocionants, Picas va narrar el seu recorregut esportiu a partir d’una filosofia de vida basada en la mentalitat positiva, la fermesa, la valentia i la força de voluntat. I és que la manresana, amant de l’escalada i l’alpinisme, va tenir un greu accident d’escalada a Montserrat i es va trencar el turmell. Els metges li van dir que no podria tornar a fer curses de muntanya, però la seva constància i el seu esforç la van portar, contra tot pronòstic, a ser campiona del món de curses de muntanya i, a més, va guanyar l’Ultra-Trail del Montblanc en unes condicions molt complicades.

L'atleta manresana Núria Picas. Foto: Tots21

L’atleta manresana Núria Picas. Foto: Tots21

Anys més tard va haver d’aturar la seva activitat esportiva durant tres anys a causa de la lesió que havia patit a Montserrat. La seva tornada, però, va ser espectacular. L’any passat va guanyar l’Ultra Pirineu 2022, sumant la seva cincquena victòria de la prova reina de la Salomon Ultra Pirineu. A més, va batre el rècord de la prova amb 12 hores i 12 minuts. El títol del Cicle de Muntanya 2023, “Com a fita, la superació”, no podia, doncs, tenir millor protagonista per a la clausura.

En aquesta 16a edició, el Cicle de Muntanya ha comptat amb figures de l’alpinisme com Edurne Pasaban, que va ser la protagonista de la inauguració, Marc Toralles i Bru Busom, l’altleta paralímpic reusenc Gerard Descarrega i la mateixa Núria Picas. També s’han projectat documentals com “The wall of shadows” i “El riu dels set noms”.

V.Tapias