.

.

TOTS 21

Un moment de la presentacióde la 23ena edició de Tarraco Viva. Foto: Tots21

En una era marcada pels populismes de tot signe i per l’esquerda social, amb moviments polítics que posen en perill la democràcia a Occident i als països occidentalitzats, torna Tarraco Viva en dates habituals i ho fa amb una aposta per mostrar per què la República romana, que havia sobreviscut 500 anys, va caure arran de l’assassinat del cònsul Juli Cèsar, ‘el mes gran magnicidi de la història’, recordava avui el seu director, Magí Seritjol.

Els Idus de març, la mort de Juli Cèsar i la fi de la República romana seran els grans eixos sobre els quals girarà la XXIII edició de Tarraco Viva. El festival de recreació històrica centrat en el món romà de Tarragona torna en dates habituals i tindrà lloc del 22 al 30 de maig. De la mateixa manera que en la darrera edició -que es va celebrar a l’octubre-, combinarà el format presencial i en línia, si bé en aquesta ocasió i a causa de la millora de la situació sanitària el 65% dels 220 actes previstos es podran fer amb el públic ‘in situ’. Això farà que hi hagi més entrades disponibles per veure els espectacles de recreació històrica, xerrades o monòlegs, i també s’han previst activitats en nous espais patrimonials de la ciutat.

El director de Tarraco Viva, Magí Seritjol, ha exposat que la idea del festival és “conèixer el passat per comprendre el present”. “El patrimoni històric és una finestra a través de la qual s’hi veuen altres realitats, que ens poden permetre entendre i visualitzar millor què ens està passant ara per millorar”, ha manifestat. En aquest sentit ha comentat que s’ha escollit la mort de Juli Cèsar com a tema d’aquesta edició “com a símbol” del que volen tractar: les desigualtats socials i la justícia social. “No és tant l’assassinat, sinó el rerefons. És el magnicidi més famós de la història, que va deixar una petjada enorme en literatura, teatre o cinema”, ha constatat.

Els gladiadors, al Camp de Mart

L’espectacle inaugural serà el 22 de maig i consistirà en un debat sobre el final de la República romana, i abordarà qüestions com el populisme, l’autoritarisme, les lluites populars o les notícies falses. Per a la clausura se simularà un judici sobre els motius pels quals es va matar Juli Cèsar. En l’espectacle hi participaran els espectadors, tant els presencials com els que el segueixin a través d’internet, i seran ells els que acabaran emetent el veredicte. Aquest acte es farà al Teatre Auditori del Camp de Mart, l’espai que tindrà més aforament –fins a 300 places- i que també acollirà les lluites de gladiadors i un espectacle de titelles ideat per a l’ocasió. A l’exterior de l’Amfiteatre es faran cinc activitats.

A banda, el conseller de Patrimoni de Tarragona, Hermán Pinedo, ha destacat que la pandèmia ha permès descobrir nous espais per al festival pel fet d’haver-se d’adaptar a les restriccions sanitàries. Si en la darrera edició es van fer actes a la terrassa de l’amfiteatre, al pretori o al circ, en aquesta ocasió per primera vegada s’han previst espectacles a les escales romanes de la torre dels Advocats i a les noves graderies del circ de la plaça dels Sedassos. A banda, els organitzadors han tingut la voluntat de “descentralitzar” el festival. Tant a nivell de la ciutat, amb activitats als barris, com territorial, amb el manteniment d’accions a municipis propers que també tenen patrimoni romà com Altafulla, Cambrils o Constantí.

Més localitats

El pressupost d’aquesta edició serà de 270.000 euros, assumit en la seva majoria per l’Ajuntament de Tarragona. La Diputació de Tarragona i la Generalitat també hi col·laboren, ja sigui amb aportacions econòmiques, en el primer cas, o cedint espais o produint espectacles, en el segon.

Joan Josep Garcia, diputat responsable de cultura de la Diputació, ha subratllat ‘l’aposta que la institució fa per la cultura’, el vessant territorial que té Tarraco Viva, una apota de prestigi internacional i ha insistit en la idea que ‘la cultura és segura’. ‘Tarraco Viva posiciona el territori i això és prioritari per a la Diputació’, ha destacat.

De cara als espectadors, bona part de les activitats tindran un preu de dos o tres euros. Les entrades es posaran a la venda els propers dies i globalment n’hi haurà unes 10.000 disponibles, molt per sobre de la darrera edició del passat octubre, quan se’n van oferir unes 4.000.

Entre les novetats, Seritjol ha destacat la presentació d’un documental titulat ‘Cèsar: cas obert’, produït des del certamen i que aborda la mort de Juli Cèsar. La producció consta de diferents capítols breus i es podrà veure a la web del festival. La vessant telemàtica del festival també s’ha mantingut, donada la situació pandèmica. Amb tot, Seritjol ha considerat que és un format a tenir en compte de cara al futur, per acostar-se a nous públics. En aquest sentit ha valorat molt positivament la implantació que ha tingut a les escoles.

Redacció – Eloi Tost/ACN