.

.

TOTS 21

L’Arxiu Municipal de Torredembarra (Regidoria de Cultura) presenta l’exposició ‘Una bona colla de gravadors. Mestres i aprenents de l’art del burí a Torredembarra (1949-2004)’ que s’inaugurarà aquest dijous 2 de desembre, a les 19 h, i es podrà visitar a la Sala Lluís d’Icart fins al 20 de gener. Amb motiu d’aquesta mostra, el 17 de desembre, a les 19.30 h, es presentarà el llibre “El gravat de Torredembarra (1949-2004) de Josep Lluís Albajar i Mercè Alonso.

La directora de l’Arxiu Municipal de Torredembarra i comissària de l’exposició, Núria Canyelles, ha explicat que l’exposició és una mostra de l’extraordinària relació amb el món del gravat que es visqué a Torredembarra des de mitjans del segle XX, on s’hi van trobar tres artistes d’una gran qualitat: Antoni Gelabert Casas, Jaume Pla Pallejà  i Francesc d’Assís Casademont Pou “Le Vieux”. Amb una estètica realista, la seva pintura fou batejada com a neo-noucentista. Units per l’art i per moltes afinitats comunes. Al grup s’hi va afegir el torrenc Josep Gual Gallofré. Els quatre gravadors van esdevenir amics i van ser batejats com la colla de Torredembarra.

L’ànima de la Colla era l’Antoni Gelabert que va ensenyar a gravar xilografies als seus amics i va engrescar uns quants joves a esdevenir gravadors amateurs, alumnes de les dues escoles que va crear: el Xilofòrum a Altafulla i la Torre de l’Encenall a Torredembarra.

L’exposició exhibeix obres de tot aquest ventall de gravadors vinculats amb la vila, tant dels mestres com dels aprenents

L’exposició exhibeix obres de tot aquest ventall de gravadors vinculats amb la vila, tant dels mestres com dels aprenents. La major part de les estampes i matrius exposades es custodien a l’Arxiu Municipal de Torredembarra i són consultables per a tothom que s’hi vulgui apropar. Núria Canyelles també ha comentat que el fons de gravat ha estat el fruit de generoses donacions, a les quals ha reiterat l’agraïment.

El nucli central del llibre “El gravat de Torredembarra (1949-2004)” és el gravat, principalment xilogràfic (tallat el fusta) i s’hi recullen totes les obres localitzades que es van crear arrel de la relació dels artistes abans esmentats amb Torredembarra. Els autors de la publicació són Josep-Lluís Albajar i Mercè Alonso. Josep-Lluís Albajar és amant de les lletres, l’art i els bells oficis. Ha estat membre de l’Associació de Bibliòfils de Barcelona, fundador i responsable de l’Aula de Promoció Cultural de la Fundació Universitària Martí l’Humà, i actualment és membre de l’Associació Catalana d’Exlibristes, entre d’altres. Mercè Alonso és llicenciada en Belles Arts, especialitat de Gravat. La seva especialitat professional és la creació i gestió de projectes de recerca per la conservació del patrimoni gràfic i ha publicat diversos articles i treballs sobre la conservació i la restauració de matrius gràfiques.

La presentació del llibre, el 17 de desembre, a les 19.30 h, al Pati del Castell, anirà a càrrec de Francesc Fontbona, doctor en Història Moderna, i és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona des de 1987. També és membre del jurat del Premi Internacional de Gravat Xilogràfic ‘La Torre de l’Encenall’.

L’edició del llibre compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

Horaris de visita de l’exposició:

De dilluns a divendres, de 10 a 17 h i dijous, de 10 a 20 h. Accés pel Pati del Castell. Horari especial: divendres 3 de desembre i 14 de gener, de 17 a 20 h i dissabtes 4 i 18 de desembre i 15 de gener, de 10.30 a 13.30 h. Accés pel carrer del Camí de l’Era.

L’exposició l’organitza l’Ajuntament de Torredembarra, a través de l’Arxiu Municipal.

Redacció