.

La regidora Montserrat Flores, Rosa Boqueras i Elisendra Cristià, directora de l’Arxiu Municipal. Foto: Cedida

Aquest dimarts 18 de juny la regidora de Bon Govern, Transparència i Participació, Montserrat Flores Juanpere, i Rosa Boqueras Casulleras, han signat el contracte de donació del fons de Francesc Boqueras Llort a l’Arxiu Municipal de Reus. Es tracta de documentació produïda i/o recollida com a resultat de les activitats personals i professionals de Francesc Boqueras Llort (1927-1995), aficionat al periodisme i col·laborador de nombroses publicacions de caire local. Boqueras també era aficionat a la poesia i va col·laborar a Ràdio Reus i a Ràdio Popular.

La regidora Montserrat Flores ha volgut posar en valor “la tasca d’aquestes persones que han estat i són cronistes gràfiques de la ciutat, perquè ajuden a construir la memòria col·lectiva, i també als seus familiars que cedeixen el material per posar-lo a l’abast de tothom”.

El fons documental té un abast cronològic des del 1929 al 1995, amb un volum de 0,90 mestres lineals de documentació textual, 9.000 unitats de documentació fotogràfica (positius fotogràfics), 1.390 sobres amb negatius fotogràfics de format 135 mm i en suport plàstic. També inclou un aparell magnetofònic Nordmende i un micròfon.


Altres notícies:


La seva col·laboració amb publicacions com el Semanario de Reus, la Voz de la Costa Dorada, Espais-7, Butlletí de l’Orfeó Reusenc, Semanario Lérida, la Veu de l’Alt Camp, de Valls i l’Om, de Riudoms, entre d’altres va fer que anés construint un vast arxiu fotogràfic i textual que cobrien les principals notícies de cada moment.

La temàtica de les fotografies és molt diversa i la gran majoria són de la dècada de 1970. Destaquen sobretot els esdeveniments esportius: campionats de tennis taula, de futbol, de patinatge, d’hoquei, ping-pong, atletisme (Marcel·lí Gené), boxa, handbol, gimnàstica rítmica, natació, petanca…

També cal fer esment als reportatges sobre temes culturals: actuacions de l’Orfeó Reusenc, exposicions a la galeria Anquin’s, conferències al Centre de Lectura o a diferents centres culturals de la ciutat. Boqueras seguia la vida dels actes celebrats a la ciutat i en feia crònica: sopars d’homenatges, celebració de diades, fires, inauguracions…

La part textual està integrada per dossiers de notícies i reportatges realitzats o recollits per ell mateix, documentació relativa al Reus Deportiu i al CN reus Ploms, a l’Orfeó reusenc i a temàtica diversa. Cal destacar també la seva vessant d’aficionat a la poesia que queda reflexada en el recull de poemes que va aplegar.

La documentació serà objecte de tractament documental, així com es procedirà a la digitalització de bona part de les fotografies. L’objectiu és poder fer accessible el fons a la ciutadania.