Un any en funcionament i ja es pot dir que la nova ubicació del Servei d’Arxiu Històric i Documentació i la Biblioteca-Hemeroteca municipals a l’Espai Tabacalera (magatzem número 2) “ha estat una bona inversió” segons valora la regidora de Patrimoni, Carme Crespo.
Aquest espai conserva, gestiona, centralitza i difon 36 fons i col·leccions documentals, a més d’un milió de fotografies, 3.500 plànols i cartells, i gairebé 15.000 llibres i 400 capçaleres de publicacions periòdiques.
L’èxit ve corroborat per les xifres tant físiques com a distància. Més de 700 usuaris han passat per la sala de consulta al 2013 i s’han atès 1.600 peticions d’informació de forma no presencial mitjançat la via telefònica, el correu postal o l’electrònic, amb 44 sol·licituds de recerca i s’han cedit poc més de 300 fotografies. Les seccions de la web sumen en els seus quatre apartats més de 40.500 visites i la mitjana de temps està en els quatre minuts de permanència.
L’Arxiu ha rebut ja al voltant de 1.800 caixes de les oficines municipals i 4.800 documents de tràmits ciutadans.
Difusió i divulgació, factors claus
Crespo ha destacat la importància de “la difusió i divulgació per aconseguir l’objectiu de difondre el nostre Patrimoni, Història i Cultura”. En aquest sentit s’han efectuat ja 500 visites guiades amb un total de més de 2.300 visitants entre exposicions, cursos, conferències i altres actes programats. De producció pròpia cal destacar ‘Tarragona sota les bombes’ i ‘La Fàbrica de Tabacs de Tarragona: la Tabacalera’, aquesta també com a audiovisual com també ‘El fons fotogràfic Chinchilla’ i ‘La recuperació de les imatges de la primera televisió municipal (1985-1986) o participacions com amb ‘Tarragona sota les bombes’ i ‘Recordant poetes’.
Entre el fons documental, el de la comunitat de Regants de Tarragona, el Grup Escènic Atenea, el del Col·legi Oficial de Decoradors i Dissenyadors d’Interiors de Tarragona; pel que fa a imatges, les 300 mil del fons Chinchilla o 4.600 de nou col·leccions particulars.
La Biblioteca-Hemeroteca ha rebut el fons local de biblioteques com la d’Enric Baixeras, Josep M. Recasens i Comes o la de Josep M. Rosselló sumat al que ja té l’equipament.
Destaca també tota l’aportació i documentació relacionada amb la Guerra Civil en aquest 2014 amb més de mil exemplars.