.

Eudald Carbonell, junt al president del Consell Comarcal, durant la recepció del premi

Eudald Carbonell, junt al president del Consell Comarcal, durant la recepció del premi

L’arqueòleg Eudald Carbonell, investigador de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), codirector del Projecte Atapuerca i catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, ha guanyat el XVIèPremi Tarragonès de Difusió Eutyches, que concedeix el Consell Comarcal deTarragonès.

L’ha rebut de mans del president d’aquesta institució, Pere Virgili, en l’acte conjunt de lliurament dels Premis Tarragonès celebrat aquest diumenge al Casino Municipal de Roda de Berà.

El guardó, casualment un escultura del seu amic l’artista Rafel Bartolozzi, li ha estat concedit per la seva feina al capdavant de l’IPHES, on va exercir com a director durant els primers 10 anys de vida d’aquest centre de recerca, i pel projecte de recerca que ha impulsat al Barranc de la Boella, a La Canonja, on s’han trobat restes fòssils, eines i fauna, de fa sobre un milió d’anys.

Foto de família dels guardonats

Foto de família dels guardonats

Eudald Carbonell ha dedicat ha manifestat: “És un premi de la terra, vaig venir aquí fa quasi 30 anys i des d’aquí he impulsat un equip i un centre de recerca de primer nivell com és l’IPHES”. I l’ha dedicat “a la gent, perquè sense els seus impostos no podríem fer aquest treball de recerca. Aquests diners fan que funcionin les universitats i els qui hi treballem, o en centres d’investigació com l’IPHES, tinguem oportunitat de fer recerca, pensar i posar en comú el que aprenem, retornant-t’hi així a la societat.

El Premi Eutyches té per objectiu assenyalar una personalitat, entitat o associació, reconeguda en el seu sector professional, que hagi difós o incentivat aspectes culturals, mediambientals o patrimonials del Tarragonès.
La relació dels premiats és la següent:

El Consell Comarcal ha lliurat també la XVIIIena Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura a l’obra “Sota els peus del franquisme. Conflictivitat social i oposició política a Tarragona, 1962-1977”, de de Cristian Ferrer.

El XVIe Premi de Creació Lucius Anneus Florus ha estat per Marcel Pey, poeta i artista visual.

Com cada any, el Consell Comarcal del Tarragonès convocava, amb el patrocini de Repsol, els Premis Tarragonès, en tres àmbits Investigació, Creació i Difusió.

L’acte de lliurament fou dirigit per Marc Chornet i conduït per Noèlia Pérez, actriu i cantant tarragonina. Ella i Josep Zapater són Cashalada, un projecte artístic a cavall entre el teatre i la música amb que repassarem, ara que acaba, l’any de la nostra comarca a través de versos i cançons.