.

.

TOTS 21

Imatge de les autoritats i els portants de la bandera de la ciutat en l’Anada a l’Ofici. Foto: Tarragona21

La presència de Ballesteros ha estat rebuda amb escridassa al seu pas per la plaça de les Cols. Foto: Tarragona21

A l’espera de la Diada Castellera que ha de reunir a les quatre colles de la ciutat a la plaça de la Font (13.00 hores) i que acaba amb el tradicional pilar al balcó al qual ascendeix l’enxaneta, aquest dissabte de Santa Tecla s’ha encetat amb l’Anada a Ofici de bon matí. La seqüència, la tradicional, amb el Seguici Popular, salutació a la Senyera pels trompeters municipals, ballada conjunta de tots els elements festius i els pilars de les colles castelleres han rebut les autoritats i als portants de la bandera de la ciutat (Salvador Borrull, Julia Moncada i Ana Cortés). També hi ha hagut l’habitual escridassada a l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, a la seva entrada a la plaça de les Cols, amb crits de ‘volem votar’ i pancartes reclamant democràcia.

El pilar de la Colla Jove a l’entrada de la Catedral. Foto: Colla Jove

L’Ofici, que s’ha iniciat amb el trasllat processional de la relíquia de la Patrona des de la seva capella fins a l’altar major, ha estat presidit per l’arquebisbe, Jaume Pujol. A la seva homilia, espai pel divií i el més mundà. Segons rememorava Pujol, Tecla era una noia jove, segurament maca i de família noble. Devia tenir un bon estatus dins la seva societat i fins i tot el fet que el seu promès fos un jove noble feia preveure una millora notable de la seva condició social. Però ella ho va rebutjar. Molts dirien ‘com és possible?’, però ella havia escoltat les paraules de Pau i s’havia enamorat de Jesucrist. Tecla ja havia trobat el seu tresor amagat, la seva perla de gran valor. Com una de les verges prudents, no es va deixar prendre el seu tresor, va vetllar i va entrar a les estances nupcials amb el Nuvi, Jesucrist, perquè la seva llàntia era encesa. El més valuós que tenim en la nostra vida és la fe, l’esperança i la caritat. I el testimoni unànime dels màrtirs és que val més perdre la vida que la fe. Als ulls dels homes semblarà que morim, però nosaltres haurem trobat la pau. Per tant, germans, no tingueu por, sobretot dels que poden matar el cos però no poden matar l’ànima.

Un instant de l’Ofici, presidit per l’arquebisbe. Foto: Tarragona Ràdio

I arribats a aquest punt, subtilesa vaticana. “Entre nosaltres pot haver-hi diferències, lògiques entre persones que tenen criteris diferents i sensibilitats particulars, però no podem oblidar mai que tots som germans”. Un preàmbul al reconeixement de què “estem vivint moments difícils. El passat dimecres els bisbes de Catalunya vam publicar una nota en la qual demanem a tots els catòlics que preguin, que demanin la benedicció de Déu sobre Catalunya, que viu un moment delicat de la seva història. També demanem a Déu per totes les persones que tenen la responsabilitat en el govern de les diferents administracions públiques, de la gestió del bé comú i de la convivència social. Perquè l’Església vol ser ferment de justícia, fraternitat i comunió, i s’ofereix per ajudar en aquest servei en bé del nostre poble. I animem a tothom, especialment els laics cristians, a ser responsables i compromesos en la vida pública, per avançar en el camí del diàleg i de l’entesa, del respecte als drets i les institucions i de la no confrontació, ajudant que la nostra societat sigui un espai de germanor, de llibertat i de pau”.

Llucifer i Diablessa fent entrada a la plaça de les Cols a la tornada d’ofici. Foto: Ball de Diables

La professó recupera el seu itinerari anterior al 2007

Els actes que componen l’agenda religiosa de la festivitat es completaran aquest dissabte amb la Professó del Braç de Santa Tecla. A partir de les 19.00 hores, tercera i última sortida al complet del Seguici Popular des del Pla de la Seu. Cap a les 20.00 hores, i al llindar de la Catedral, apareixerà el tabernacle de la santa acompanyat per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal. Aquest serà el moment en el qual la Banda Unió Municipal interpretarà la Marxa de Santa Tecla i els campaners engegaran el repic general fins a perdre de vista la relíquia. Cal tenir present que enguany la professó recupera el seu itinerari anterior al 2007: Pla de la Seu, carrer Pare Iglesias, carrer Merceria plaça de les Cols, carrer Major, baixada Misericòrdia, carrer Cós del Bou, baixada Pescateria, Pilats, plaça del Rei, carrer Santa Anna, plaça del Fòrum, carrer Nou del Patriarca i pla de la Seu.

Avui si agafeu els busos de l’EMT per moure-us per la ciutat, recordeu que el viatge és gratuït

J.S.