.

Hermán Pinedo, acompanyat de la resta de participants en la inauguració de l’edició d’enguany de Tarraco Viva. Foto: Tots21

Cada cop que s’estrena una nova edició ‘normalitzada’ en la mida del possible, els ulls es dirigeixen cap a l’Amfiteatre. Aquesta peça clau, tancada per una sèrie de ferides a les quals s’han posat pedaços, queda fora del festival de lluïment del patrimoni tarragoní. El conseller del ram, Hermán Pinedo, anunciava a Tots21 poc després de la finalització de l’acte de presentació del Tarraco Viva d’enguany, dut a terme dissabte, que l’arena podrà tornar a ser accessible aquest juny. Un primer pas. L’altre serà consensuar una sortida digna a les esquerdes de la part del mur posterior de la grada afegida l’any 1979, que dona a la via del tren i al Vial Bryant. Un remei que hauria de ser decisiu i que, segons Pinedo, sorgirà de la Taula de Gestió del Patrimoni. “Buscarem el consens”, afirma el regidor, que deixa obertes totes les actuacions, fins i tot el polèmic enderroc del mur de substenció aixecat amb més bona fe que enginy, si acaba sent la més avalada pels experts. Al capdavall, “vull recordar que el lloguer de la bastida costa a l’Ajuntament entre 2.500 euros i 3.000 euros al mes”, etziba Pinedo.

Pregunta.- Quan podrà torna a entrar el públic a l’Amfiteatre?

Resposta.- L’amfiteatre el vam tancar el setembre del 2019 perquè com tots sabeu teníem un informe on es deia que era perillós que la gent hi entrés. Des de llavors hem fet tres actuacions importants. I si bé encara falta molt per tenir-lo en plenes condicions, sí que podem dir que molt aviat, espero que de cara al juny, ja serà segur per permetre que la gent baixi a l’arena.

P.- I a llarg termini?

R.- L’objectiu ara és obrir l’Amfiteatre per permetre l’accés, però amb vistes a un projecte molt més ambiciós que impliqui plantejar un escenari general de conservació i posada en valor general. Hem aturat el cop i ara anem a fer un projecte de consolidació definitiu que abasti també les qüestions de com el cuidem i l’ensenyem.

P.- De la proposta d’enderrocar la part de la grada que presenta esquerdes què en queda?

R.- L’Amfiteatre tenia molts problemes greus. Els hem solucionat gairebé tots, menys un, que per a mi és el més greu, com són les importants esquerdes de la grada reconstruïda els anys setanta. Al seu moment t jo vaig que una possibilitat podria ser la d’enderrocar aquesta part. Hi va haver rebombori i no passa res, perquè jo accepto els meus errors d’innocència política.

Ara tenim una Taula de Gestió de Patrimoni, on hi participen molts actors importants com l’Estat, la Generalitat, Ajuntament, URV i ICOMOS en la qual ha de nèixer una proposta avalada per experts. Una de les propostes que podria sorgir d’aquesta eina és la d’enderrocar aquesta part de la graderia que no serveix per a res. En aquest sentit vull recordar que cada mes l’ajuntament de Tarragona ha de pagar entre 2.500 euros i 3.000 pel lloguer de la bastida. Per tant, és un problema que li hem de donar una solució urgent.

Llavors hi ha dues opcions. A mi la que més m’agrada després de dos anys d’experiència és intentar recuperar i consolidar la graderia. Ara bé, si una taula d’experts ens diu que el millor és retirar-la o plantejar una altra solució doncs també l’haurem d’escoltar. El que no farem és actuar unilateralment. Comptarem amb tots els actors, i si al final la proposta d’enderrocar la graderia, que està damunt la taula -com tantes altres-, tira endavant amb el suport de tots els actors, doncs es podria estudiar.

J.S.