.

Els veïns del Barri del Port s’han tornat a mobilitzar per estar presents al saló de plens.

“La lámpara de Aladino!”. El crit sorgia de la presidenta de l’associació de veïns del Barri del Port, Mari Carme Puig, mentre abandonava el saló de plens en el moment en el qual l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, anava detallant l’actuació del govern a la zona. “I les cases que cauen”, afegia una altra de la desena de veïns mobilitzats i que han mostrat la seva indignació amb pancartes reivindicant la dignificació del barri. El desencadenant ha estat la moció presentada per ERC “per la revitalització del Centre, la Part Baixa i els barris de Tarragona i per la cohesió de la ciutat”. El document contemplava en el seu apartat d’acords la creació d’una “comissió de treball” formada per representants del govern, dels partits de veïns, comerciants i experts en urbanisme que es reuniria trimestralment per “formular propostes i estratègies” per a la recuperació i rehabilitació del centre i “dels barris més degradats de la ciutat”.

El fet que fos aprovada per unanimitat no enganya a ningú, perquè els retrets han estat a l’ordre del dia. El republicà Xavi Puig ha reclamat al regidor de Territori, Josep Maria Milà, “buscar recursos i no excuses” per “posar guapa la ciutat que tenim i no pas la que no tenim, com la Budellera”. La portaveu cupaire, Laia Estrada, hi votava a favor a pesar de considerar la moció “amable i benèvola” perquè “nosaltres demanem responsabilitats” sobre “l’estat de la ciutat” al “PSC, que està governant aquesta ciutat des del 2007. No tenim esperança que res no canviï”.

El portaveu del PDeCAT, Dídac Nadal, coincidia amb l’anticapitalista a l’hora de deixar clar davant dels veïns presents que “l’aprovació d’aquesta moció no servirà per a res. Ja es poden aixecar copes i brindar que no passarà res”. Per això ha optat també en centrar-se en els incompliments del programa socialista sobre el barri formulats durant la campanya del 2015. “Vostès (assenyalant als veïns) han de dirigir-se cap allà (assenyalant el seient de l’alcalde) i reclamar les decisions i compromisos que no es compleixen”.

La portaveu d’ICV, Arga Sentís, lamentava que “a set mesos de la campanya electoral el plenari ja estigui en precampanya”, restant valor a la creació de la comissió i a l’eficàcia de mocions que no deixen de ser una declaració d’intencions no vinculant per al govern. Per això volia deixar clar que de cara a poder exigir responsabilitats cal “que els compromisos figurin en els programes electorals dels partits. És llavors quan els podreu pressionar”. Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, destacava com “la lluita del Barri del Port és la lluita de tots els barris de la ciutat. Tots demanen el mateix”. I en aquest punt diferia de l’ecosocialista reclamant que l’atenció es giri “no cap al programa, sinó cap als pressupostos” de l’any vinent per tal de veure quines són les inversions realment previstes. Una comissió no servirà per a res”. El PSC, etzibava Viñuales, “porta governant des de fa 12 anys i la situació del Barri del Port no ve de l’any passat”.

El taronja imputava als socialistes “excuses de mal pagador”, mentre el regidor de Territori, Josep Maria Milà, reconeixia la necessitat d’un projecte “que s’haurà d’afrontar en el futur” com és “el gran col·lector previst des de Vidal Barraquer fins al riu per evitar les inundacions a la Part Baixa”. Alhora fixava l’atenció en “l’acord amb Incasòl per fer habitatges socials a la Part Baixa”, l’acord ratificat al plenari d’avui que dona solució als terrenys que envolten el Teatre Romà i a la necessitat d’alliberar terrenys ocupats per Renfe a tocar del carrer del Mar “per operacions que ara ja no tenen sentit”.

La defensa de l’actuació de govern l’ha acabat protagonitzant l’alcalde. I ho ha fet referint-se “als compromisos als quals vaig arribar el 2005 amb el llavors president de l’associació, Pepe Ruiz”. El relat del llistat efectuat pel batlle abastava des de “l’acabament del Pla Especialde la Tabacalera” fins a la ubicació “de l’Escola Oficial d’idiomes, el pasde la plaçadels Carros, les escales mecàniques i la intervenció per habitatgessocials quees farà a l’antiga seu de la Policia Nacional”

La referència al desaparegut Ruiz ha fet esclatar els veïns i a Puig, que després d’abandonat el plenari ha recordat que des de la seva mort (“sembla mentida que parli d’una persona que no es pot defensar”) ja hi ha hagut dues presidentes més amb les quals “també ha adquirit compromisos que no ha complert”. Encesa davant dels mitjans, ha recordat que hi ha comptabilitzats prop d’una “seixantena de denúncies” de veïns del barri per desperfectes motivats pels dos temporals d’aigua i ha afirmat que la seva associació portarà els casos detectats (la majoria d’afectacions a vehicles no tenen garantia d’assegurança en cas d’inundacions) a EMATSA i al consistori de cara a aconseguir-ne compensacions. Puig assegurava que tampoc es descarta arribar als tribunals.

J.S.