
Josep Fèlix Ballesteros durant una conferència presentada per la periodista Laura Casas i que ha durat amb prou feina 45 minuts per no coincidir amb la Nit del Turisme, que es tenia que celebrar al mateix espai. La intervenció s’ha iniciat amb el visionat del vídeo ‘Tarragona, un secret al Mediterrani’, que invitava a l’optimisme de ciutat.
Confrontar la “Tarragona optimista que tira endavant i venç les dificultats” que ell vol representar amb la “del negativisme”. Aquest eix central (“tenim el repte de ser la primera generació que fuig del pessisme històric”) és el que l’ha servit a l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, per explicar “línies de present i algunes de futur” en la seva conferència de tres quarts d’hora (el temps se l’ha menjat perquè immediatament després el recinte acollia la 28 Nit del Turisme de la Costa Daurada-Terres de l’Ebre) a l’Auditori de la Diputació del carrer Pere Martell. Titulada ‘La Tarragona social, verda i innovadora’, no volia ser “una explicació de programa” de cara a les properes eleccions “o un balanç de la ciutat” i ha quedat, per tant, emmarcada en un seguit de dades ja conegudes que refermaven la capacitat del seu govern de trobar solucions a problemes o reptes, des de “l’èxit” dels Jocs Mediterranis en quant a superàvit final i repercussió, fins a les alternatives d’operadors ja interessats en els terrenys d’IKEA, la importància a l’hora de vendre la Marca Tarragona del bateig del SEAT Tarraco i la potència mediàtica del Concurs de Castells. Amb una novetat de calat considerada no pas com a fum electoral sinó “com acció de govern”, la “transformació de l’aparcament de Battestini en l’estació central d’autobusos municipal. Una estació que interactuarà amb l’actual d’autobusos interurbans, facilitant així l’accés i connexió dels viatgers interubans” als punts més estratègics de la ciutat com la Universitat o l’Hospital Joan XXIII.
L’existència d’aquesta estació tindrà efectes secundaris. No només ajudarà a millorar la circulació als carrers Pere Martell i Prat de la Riba reduint el trànsit d’autobusos per aquestes vies. A més, tal com explicava el batlle, estarà abastida per nous carrils de transport per a bus i taxi que s’habilitaran a la coca central de l’Avinguda Roma. Així els autobusos deixaran de circular pels vials laterals, evitant l’habital congestió de trànsit. El transport públic i col·lectiu passarà a circular pels carrils exteriors de la coca, alliberant els vials laterals per a l’ús dels particulars.
Segons ha explicat Ballesteros, el projecte permetrà “un gran estalvi” perquè conjuntament amb la reestructuració de les línies (sense eliminar-ne cap) i mantenint el nombre de parades actuals es reduiran quilòmetres (per tant consum de combustible) i es millorarà l’eficàcia dels nous motors. Un alleugeriment per les arques de l’EMT xifrat en un milió d’euros i que es peça clau per finançar l’altre tema estrella de la conferència, la ja anunciada gratuïtat dels autobusos urbans. Progressiva en un horitzó de quatre anys, com va avançar aquest digital, i que a partir del proper mes de gener ja suposarà una rebaixa del 25% en el cost del bitllet.
Els diners per aconseguir-ho seran possibles sense generar dèficit afegit perquè al milió estalviat amb la posada en marxa de la nova estació se li han de sumar els gairebé dos milions que es deixaran de pagar l’any vinent pel renting heretat i “enverinat” dels darrers 20 anys, així com els dos milions per venda directa de tiquets generats per tots aquells que no estiguin empadronats a la ciutat, col·lectiu que queda fora de la gratuïtat. El resultant, cinc milions, coincideix amb el total d’ingressos per venda de tiquets dels darreres exercicis, per la qual cosa l’Ajuntament no haurà d’incrementar els 9,5 milions d’euros que bombeja “com a inversió, perquè té un ús social” a l’empresa municipal. Totes aquestes mesures que han de suposar “una revolució en la mobilitat” es veuran acompanyades de la introducció de la targeta ciutadana tarragonina. Aquesta TT naixerà com a nou seri municipal per als residents a la ciutat i “permetrà accedir als serveis públics com ara l’autobús urbà, museus o espectacles”.
Conscient que la precampanya està en marxa, Ballesteros ha volgut deixar clar que el bitllet gratuït “no és una mesura electoral. És un tema que treballa aquest govern municipal i que començarà abans del proper mandat. Per descomptat, formarà part del nostre programa, i invito a la resta de grups municipals que es defineixin o la portin també als seus programes”, deixava anar conscient que el fil del debat pot portar a parlar “del sanejament dels comptes municipals”. Perquè l’alcalde ha recordat que durant els seus mandats s’ha rebaixat el deute fins límits que permeten capacitat inversora, que ha xifrat “en 40 milions d’euros per al perìode 2019-2022. I en el guió d’on destinar aquestes recursos i figuren una partida de fins a vuit milions per “un pla de barris i ciutat” que incorpora la idea del traspassat Albert Abelló consisten en fer realitat la Illa Corsini. Alhora contempla fins a 4 milions per insfraestructures de ciutat i polígons, dos pel condicionament d’aules escolars, altres dos per l’adquisició d’habitatge social i el projecte del Banc d’Espanya i altres exemples “dels quals en donarem més explicacions quan presentem els perssupostos municipals per l’any vinent”.
J.Siré

Equip de redacció