.

Enguany, la Generalitat de Catalunya ha declarat oficialment, en commemoració del naixement de l’artista, Any Palau Farré, i l’entitat portuària ha volgut participar-hi amb una exposició singular sobre el seu periple vital.

El Port de Tarragona s’ha sumat a l’Any Palau Ferre amb una mostra retrospectiva del pintor, escultor i ceramista montblanquí Maties Palau Ferré (1921-2000) al Tinglado 1. Enguany, la Generalitat de Catalunya ha declarat oficialment, en commemoració del naixement de l’artista, Any Palau Farré i l’entitat portuària ha volgut participar-hi unint l’emblemàtic espai del Moll de Costa amb una exposició singular que reflecteix el seu periple vital. La seva singularitat cubista es reflecteix en les obres exposades i la seva passió pel color es plasma amb uns traços expressionistes. Cal també ressaltar que fou un defensor dels valors de la pau, la solidaritat i la llibertat, un compromís que es va materialitzar amb nombroses donacions dels seus quadres per a projectes socials i culturals com Amnistia Internacional o Mans Unides, entre d’altres.

La mostra, amb un component audiovisual destacat, té un important focus a les xarxes socials. S’ofereixen diversos audiovisuals amb la seva trajectòria o un vídeo de records a partir d’entrevistes a la ciutadania que el va conèixer. La mostra, que acull el periple vital d’un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX, romandrà oberta al públic fins al 13 de juny. L’accés és lliure.

El rerefons d’un documental, la nova proposta de l’Arxiu del Port

Si bé l’Arxiu del Port té com a missió ser un servei especialitzat en la gestió, el tractament, la custòdia i la divulgació del patrimoni documental portuari, des de fa 30 anys realitza aquestes funcions amb una gran tasca mediàtica, que es pot albirar a la bibliografia i a les referències de fonts. Però d’ençà de la pandèmia ha reconduït aquesta tasca de divulgació amb activitats presencials per d’altres de digitals. I aquest mes enceta una nova activitat, a l’abast de tothom, perquè es pugui conèixer fil per randa com es gesta un documental i mostrar la importància dels arxius per explicar la història i mantenir viva la memòria.

Documentant un documental. El rerefons d’una investigació és un projecte en format taller de documentació que imparteixen Maribel Serra (historiadora i documentalista), Josep Maria Castellví (historiador i documentalista) i Lluís Jené (director, guionista i productor) per tal de donar a conèixer la tasca d’investigació que hi ha darrere d’un documental o d’un programa televisiu amb contingut històric.

L’activitat és gratuïta i s’imparteix a través de la plataforma Teams, amb una durada total de cinc hores, els dies 13, 15 i 20 d’abril a la tarda. Per a inscriure’s cal emplenar el formulari en aquest enllaç https://tuit.cat/6zT abans del 10 d’abril.

Una altra iniciativa de l’Arxiu d’enguany ha estat posar a l’abast de públic en format digital l’escape room, ‘El misteri de l’arxivera’, que s’havia programat fa un any en format presencial amb gran èxit. Aquesta activitat digital posa a prova la imaginació per a resoldre enigmes en línia dins de l’Arxiu. Una activitat innovadora en el món dels arxius coorganitzada amb Auriga Serveis Culturals. Qui vulgui accedir a l’enginyosa prova pot accedir mitjançant l’enllaç https://tuit.cat/ubhs1.

D’altra banda, l’Arxiu enguany celebra el seu trentè aniversari, una commemoració que es mostra amb gran instal·lació fotogràfica a la façana de l’edifici de l’Arxiu del Port (plaça dels Carros cantonada amb el carrer d’Anselm Clavé) amb imatges de diversos moments dels gairebé cent anys d’existència.

El Museu al Tinglado 2 El Tinglado 2, seu provisional del Museu del Port, ofereix fer una passejada per la història de Tarragona i el seu entorn portuari amb un itinerari que és una mostra del futur Museu. L’entrada és gratuïta i se segueixen els protocols de seguretat. S’hi poden trobar les tipologies de vaixells i els diferents sistemes de propulsió. També s’ha recreat una retrospectiva del comerç portuari així com elements de l’ofici de boter, mestre d’aixa, etc. Els àmbits de la història portuària a més del món de la pesca i l’esport conformen l’exposició temporal. La mostra és oberta de dimarts a dissabtes, de 10 h a 14 h i de 16 h a 19 h, i diumenges i festius d’11 h a 14 h. Dilluns és tancat.

El Museu també ofereix la proposta Educa Digital, dins del seu programa pedagògic virtual destinat a escoles i esplais. Són els tallers més emblemàtics de l’entitat museística que continuen treballant els continguts al voltant del Port i de la mar. Aquesta iniciativa inclou un vídeo explicatiu de cada activitat i un joc multimèdia. Per accedir a les activitats cal fer reserva mitjançant museuport@porttarragona.cat o bé al 977 259 434. Les activitats culturals i d’oci programades pel Port de Tarragona són a l’agenda publicada a https://tuit.cat/qk5Kw.

Redacció