.

.

TOTS 21

Des del dia 8 de desembre fins al 9 de gener, es pot visitar, a l’Antiga Audiència (Pl. del Pallol), l’exposició ‘El Pessebre: del popular a l’artístic’. Aquesta exposició vol oferir al visitant dues visions diferents del pessebre, segons les tècniques utilitzades en el seu muntatge. El pessebre conegut com a popular es construeix utilitzant principalment materials considerats tradicionals, com suro, molsa, terra, pedres, papers decorats…, i que normalment es presenta de forma oberta o només amb un celatge en una de les cares. En un pessebre artístic, l’autor crea les construccions i els seus entorns acostant-se a la realitat, aplicant les regles de la perspectiva i mantenint la proporcionalitat amb les figures. Els materials utilitzats són molt diversos, com el guix, la fusta, el poliestirè, terres, pintures. Aquests pessebres acostumen a ser del tipus tancat, i es poden veure a través d’una obertura, tot i que també se’n poden veure d’oberts.

Paral·lelament, l’APT està present als Mercats de Tarragona. Al Mercat Central es pot veure una obra de José M. Jiménez i Josep Puig. Les construccions del primer terme estan inspirades en la vila d’Alcover, concretament en el Portal de la Saura. Les figures han sortit dels tallers dels germans Castells i de Joaquín Pérez.

Enguany també es pot visitar un pessebre al Mercat de Torreforta, obra de Lourdes Banqué. El diorames es poden veure fins al 9 de gener de 2022 durant l’horari d’obertura dels mercats.

Alhora, es pot visitar l’exposició permanent de diorames i figures instal·lada a Casa Canals.

I, com a nova activitat, fa pocs dies es va inaugurar l’exposició ‘El Pessebrisme: història, cultura i tradició’. Es pot visitar, fins al dia 9 de gener, al Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) de la URV, al Campus Catalunya. Un dels objectius d’aquesta exposició és apropar el món del pessebrisme a la comunitat universitària. L’exposició està formada per diversos llibres dels fons bibliogràfic de l’entitat i d’alguns socis, organitzats en diferents eixos: història i etnografia del Nadal i el pessebre, el procés de construcció del pessebre, les figures als pessebres i la tradició d’aquesta pràctica arreu del món. També s’hi inclouen documents històrics de la pròpia entitat i podrem visionar-hi, a través d’un vídeo, alguns dels treballs elaborats per pessebristes de Tarragona. La mostra també exhibeix el procés de creació, en quatre etapes, partint d’una maqueta feta amb cartró, que acaba amb una construcció definida del tot.

A aquestes exposicions s’hi sumen tres iniciatives més. Per una banda, després d’un any d’absència, l’associació recupera el tradicional Concurs de Pessebres, que enguany es farà de forma telemàtica, a través del web. A més, es dona continuïtat a l’activitat ‘Comparteix el teu pessebre’, que proposa que, tothom que ho vulgui, enviï, a través de la pàgina web, una fotografia del seu pessebre, que serà compartida a les xarxes socials i al web. D’altra, i en col·laboració amb diverses farmàcies de la ciutat, l’associació exhibeix fragments de diorames als seus locals comercials. I en darrer lloc i com ja es tradicional, a partir del dia 24, vigília de Nadal, es podrà visitar el pessebre de la Catedral.

Totes aquestes activitats són fruit de la voluntat de l’APT de què, malgrat la situació actual, el pessebrisme segueixi ben present a la ciutat.

Redacció