.

Agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Civil, davant el Departament d’Economia de la Generalitat. Foto: Elisenda Rosanas

L’anterior Govern va controlar actuacions de la Guàrdia Civil per evitar el referèndum de l’1-O, segons un informe de la Guàrdia Civil inclòs en el sumari de la causa per rebel·lió que s’instrueix al Tribunal Suprem que publica aquest diumenge ‘El Periódico’. Segons el rotatiu, l’exsecretari general d’Interior César Puig hauria enviat quatre correus electrònics al llavors secretari general d’Economia i Hisenda Josep Maria Jové, amb informació dels Mossos d’Esquadra sobre l’escorcoll que la Guàrdia Civil va fer a la seu d’Unipost a Terrassa el passat 19 de setembre. D’altra banda, ‘El Mundo’ publica que el major Josep Lluís Trapero hauria trasllat a responsables polítics dels Mossos “informació crucial” que era utilitzada per “establir contramesures”.

Segons publica ‘El Periódico’, membres de l’anterior executiu van anar rebent informació sobre com es desenvolupava el registre d’Unipost. Els correus electrònics enviats per Puig a Jové explicaven el que estava passant a l’empresa de missatgeria a partir del “reenviament de l’informe d’incidències” confeccionat pels Mossos d’Esquadra. En concret, “pel cap de torn de la sala central de comandament de la prefectura de la policia”.A

A més, el mateix rotatiu també explica que els Mossos d’Esquadra van fer un registre al despatx de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell el 7 d’agost del 2017 per comprovar si hi havia càmeres o micròfons ocults.

D’altra banda, i segons publica ‘El Mundo’, un informe de la Guàrdia Civil dona per acreditat que el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, “informava de forma puntual i detalladament als responsables polítics dels Mossos de totes aquelles decisions que, en el marc de les reunions de coordinació, es portaven a terme amb la finalitat d’evitar el referèndum”. Segons la Guàrdia Civil, Trapero posava en mans dels responsables polítics “que formaven part de l’aparell organitzador informació crucial que era utilitzada per establir contramesures”.

Buch dona “garantia absoluta” que els Mossos van treballar “com una policia professional i democràtica” per l’1-O

En respota a aquestes informacions, el conseller d’Interior, Miquel Buch, té “confiança plena” i “garantia absoluta” que els Mossos d’Esquadra “van treballar com una policia professional i democràtica, que és el que són” per l’1-O. D’altra banda, el conseller ha afirmat que els Mossos no retiraran cap llaç groc de l’espai públic. “No és competència dels Mossos treure llaços ni netejar carrers”, ha reiterat. En una atenció als mitjans de comunicació després de participar en l’aniversari dels 30 anys del parc de Bombers de Collbató, el conseller ha subratllat que no entra dins la competència dels Mossos d’Esquadra retirar llaços del carrer i que, per tant, no ho faran.

Sobre la concentració convocada pel col·lectiu MosSOS, acordada amb els sindicats, a la seu del Departament d’Interior aquest dilluns per demanar més plantilla i unes millors condicions laborals, aprofitant que hi ha de tenir lloc el Consell de la Policia, Buch s’ha mostrat “molt tranquil”. El titular d’Interior ha destacat que aquest serà el segon Consell de la Policia des que és conseller i que hi tenen previst donar resposta a les peticions que els van traslladar.

ACN