.

Visita a les obres d’ampliació de la depuradora de Riudoms, amb presència del conseller Damià Calvet, el director de l’ACA, Lluís Ridao, i el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris. Foto: Núria Torres

El conseller de Territori i Sostenbilitat, Damià Calvet, i el director de l’ACA, Lluís Ridao, han visitat aquest divendres Riudoms per comprovar l’arrencada de les obres d’ampliació de la depuradora del municipi, per valor de 4 milions d’euros. Les instal·lacions, que daten de 1992, estaven saturades.

L’estació depuradora d’aigües residuals de Riudoms, al límit de capacitat de tractament, duplicarà l’actual cabal de disseny i passarà dels 1.000 als 2.000 m3/dia. Disposarà de dues línies de tractament amb reducció de nutrients. D’aquesta manera, podrà servei a una població futura de 13.833 habitants equivalents. Les obres consisteixen, a grans trets, en la construcció d’un nou pretractament, un nou reactor biològic i la millora del biològic actual, dos decantadors i una línia de tractament de fangs. “La dotem de les últimes tecnologies”, ha dit Calvet.

La maquinària ja treballa des de fa tres setmanes sobre el terreny en unes obres que duraran tretze mesos, amb previsió d’enllestir-les a finals de maig del 2022.

Clam contra les renovables

Calvet, que també ha visitat la depuradora de Valls on s’hi instal·larà un parc fotovoltaic amb 250 panells, s’ha referit als moviments de protesta contra la concentració d’energies renovables al país, coincidint amb la convocatòria d’aquest diumenge de l’Associació de Micropobles de Catalunya. El conseller ha fet un toc d’atenció, recordant que s’està en una situació d’emergència climàtica. A la vegada, ha recordat que la Ponència d’Energies Renovables ja s’encarrega de vetar aquells projectes que perjudiquen els territoris.

A tall d’exemple, a l’Alt i el Baix Camp, les dues comarques que ha recorregut aquest divendres, s’han presentat set propostes de parcs fotovoltaics a l’Alt Camp, de les quals, quatre han estat considerades viables, una no viable i dues pendents d’avaluació. Per altra banda, al Baix Camp, també hi havia set propostes en fotovoltaica, de les quals dues s’han tombat i cinc resten pendents del pronunciament de la ponència. En energia eòlica, es plantejaven set projectes: quatre inviables, un viable i dos de pendents.

Núria Torres