.

Kiko Alcázar, amb la princesa Estefania de Mònaco. Foto: Cedida

Kiko Alcázar, amb la princesa Estefania de Mònaco. Foto: Cedida

Artistes com Paco Clavel, Enrique del Pozo, Eduardo Casanova, Larry Tee, Miren Ibarguren, Yogurinha Borova o Cósima Rodriguez, la filla d’Ágata Ruiz de la Prada i Pedro J. Ramírez, s’han posat en mans de la seva càmera i el seu talent digital. Ara Kiko Alcázar, vallenc i exalumne de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, té en el punt de mira la mateixa Ágata, seguidora i admiradora del seu treball. Celebritats com Boy George o Lady Gaga tenen la vista posada en les seves obres, una dels quals va enamorar al príncep Albert II de Mònaco, que no va parar fins a adquirir-la.

Des del desembre del 2015, el sobirà monegasc té en propietat Grace Kelly Pop, un treball d’aquest fotògraf i artista digital arrelat al Camp de Tarragona. Va comprar el retrat de la seva mare per 16.000 euros en la subhasta anual Fight Aids Monaco, que destina tots els beneficis a la lluita contra la SIDA. La mateixa princesa Estefania de Mònaco és la que s’encarrega de fer el filtratge final i decidir quins artistes participen en aquesta iniciativa. Després de veure diverses obres d’Alcázar, va decidir que havia de convidar-lo a participar en la subhasta benèfica.

L'obra adquirida pel príncep Albert de Mònaco. Foto: Cedida

L’obra Grace Kelly Pop, adquirida pel príncep Albert de Mònaco. Foto: Cedida

Albert II de Mònaco volia el retrat de la seva mare a qualsevol preu

L’obra va sortir amb un preu inicial de 2.000 euros, i al cap de pocs segons el seu valor s’havia multiplicat per vuit. En acabar la subhasta, va saber que havia estat el príncep qui havia pagat els 16.000 euros per adquirir-la. La secretària personal del monarca li va explicar que quan Albert de Mònaco va clavar la mirada al retrat de la seva mare, se’n va enamorar i va saber que havia de ser seva a qualsevol preu.

El príncep Albert es trobava a la cimera sobre el Canvi Climàtic de París, però va participar en la subhasta connectat telefònicament amb la seva secretària per assegurar-se d’aconseguir-la. L’obra va agradar tant als organitzadors de Fight Aids Monaco que en la darrera edició l’han tornat a convidar a presentar-hi un altre treball.

La Sirenita Punky, amb l'actriu Itziar Castro. Foto: Cedida

La Sirenita Punky, amb l’actriu Itziar Castro. Foto: Cedida

La venda no va tenir la repercussió meteòrica esperable, cosa que, fins a cert punt, ja li està bé a l’artista: “M’agrada que em preguntin per això, però vull passar pàgina. No esperava un ‘pelotazo’, perquè l’èxit que t’arriba d’aquesta manera a vegades pot marxar tan ràpid com ha vingut. M’agradaria que si triomfo sigui fruit d’una carrera de fons, del meu treball dur i continuat.”

“Que et segueixin Lady Gaga o Boy George està molt bé, però no et dona de menjar”

“Avui dia les xarxes socials faciliten la difusió de la teva obra, però també la inflen”, explica Alcázar. Com passa massa sovint en aquest sector, tot i que la seva obra té repercussió internacional, no pot dedicar-se en exclusiva a la seva faceta artística, i l’ha de complementar amb altres feines: “Que et segueixin Lady Gaga o Boy George està molt bé, però no et dona de menjar. És molt difícil viure de l’art, i a més el meu estil és complicat de pair. Però el que és important és no rendir-se, i seguir al peu del canó.”

L'actor Eduardo Casanova, muntat a sobre d'un gat. Foto: Cedida

L’actor Eduardo Casanova, muntat a sobre d’un gat. Foto: Cedida

Alcázar fa anys que pica pedra en el món artistic. Un dels moments que li ha deixat millor gust de boca va ser el 2008, quan la prestigiosa galeria Tate Modern de Londres va seleccionar una obra seva en un concurs, i gràcies a això el seu treball es va incloure en una exposició i un volum editat pel museu.

Una altra de les obres amb més repercussió d’Alcázar és el seu disseny d’una edició limitada de l’ampolla de la marca d’aigua Solan de Cabras. Una sirena que vive en aguas limpias va ser la guanyadora d’un concurs del 2013 en què hi van participar desenes de dissenyadors.

“Molts cops m’acabo fent amic dels meus models”

La base del seu treball són les sessions de fotos, que després prenen una vida nova gràcies la creativitat del seu retoc i disseny digital. Per Alcázar, una de les facetes més agraïdes de la seva feina és el contacte amb els models, amb qui s’estableix una relació especial. “Mai he tingut cap experiència negativa, més aviat tot el contrari. Tinc bons records de tothom, i molt sovint m’acabo fent amic de la gent a qui faig fotografies”, explica Alcázar. L’artista treballa actualment en projectes personals, i prepara participacions en concursos de fotografia i disseny.

Un retrat de Paco Clavel. Foto: Cedida

Un dels seus retrats de Paco Clavel. Foto: Cedida

Vallenc i exalumne d’Història de la URV

Actualment Alcázar resideix a Barcelona però torna sovint a Valls, on visita la seva família i amics. Durant uns anys va estudiar Història a Tarragona, a la Facultat de Lletres de la URV. “M’agradava la història, però des de petit sempre havia estat dibuixant i fent fotografia. Sabia que allò era el que m’agradava i el que volia acabar fent”, recorda Alcázar. Per això, l’any 2000 es va matricular a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, on va estudiar fotografia durant un any. A partir d’aquí, va continuar la seva formació de forma autodidacta.

Tot i ser del territori, no ha exposat mai a la demarcació ni s’hi pot veure cap de les seves obres. Tot i això, sí que participarà en un projecte amb denominació d’origen Tarragona: la portada del disc de La Caseta dels Gats, una altra iniciativa benèfica, que en aquest cas servirà per ajudar els gats de carrer.

Podeu veure més obres de Kiko Alcázar al seu compte d’Instagram.

Romà Rofes