.

Pla general de la central nuclear d’Ascó.

L’Associació Espanyola de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears i emmagatzematges de residus radioactius (AMAC) mostra la seva satisfacció i agraïment pel canvi del Govern cap a polítiques de consens que comptin amb la participació dels municipis, després de tenir en compte les seves demandes de modificació en la futura Llei del Canvi Climàtic.

AMAC valora positivament l’aprovació de l’esmena transaccional aprovada ahir al Senat, ja que atén les demandes de l’Associació, en les quals sol·licitaven que els municipis poguessin tenir veu en els processos de decisió sobre la construcció d’emmagatzematges de residus radioactius, l’ampliació o transformació dels emmagatzematges existents, els desmantellaments de centrals nuclears o qualsevol altra obra que pogués desenvolupar-se en execució del Pla General de Residus Radioactius.

En aquest sentit, AMAC agraeix el suport i sensibilitat rebuda per tots els grups polítics que van recolzar gairebé de manera unànime aquesta esmena. En concret, es va aprovar amb 254 vots a favor, cap vot en contra i tan sols 4 abstencions. Un percentatge de consens que molt poques vegades s’aconsegueix entre els diferents grups polítics i que tant es troba a faltar en la societat en general.

Aquesta esmena contempla que, si bé les obres del Pla General de Residus Radioactius siguin declarades d’interès general, comporti obligatòriament sol·licitar un informe urbanístic a l’ajuntament del municipi afectat.
Per tot això, AMAC es felicita per haver aconseguit “amb treball i esforç que els grups valorin conjuntament el paper dels municipis, on el respecte a les competències municipals és també una peça fonamental i imprescindible per a la lluita contra el Repte Demogràfic”, segons assenyala el seu president, Juan Pedro Sánchez.

Així mateix, també agraeix “l’empatia cap a les nostres preocupacions per part del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic que ha estat participi en la modificació d’aquest canvi d’escenari” i que fa possible que “AMAC pugui continuar treballant en els reptes de futur en el món nuclear sense perdre la seva autonomia municipal”.

En aquest sentit, aquest canvi cap a polítiques de consens realitzat pel Govern central obre de nou el camí, pel qual sempre ha apostat AMAC, de col·laboració mútua entre les institucions “que és el millor aval si es volen aconseguir objectius ambiciosos i duradors”. Des de AMAC mostren la seva total disposició per a continuar treballant de manera conjunta participant activament en els Comitès d’Informació locals convocats pel Ministeri per a la Transició Ecològica, així com establir solucions de consens que garanteixin l’operativitat dels Plans d’Emergència Nuclear (PEN) i polítiques que impulsin el desenvolupament econòmic alternatiu a la producció d’energia nuclear.

Finalment, AMAC convocarà una nova reunió amb els membres de la Comissió Directiva per a traslladar aquest nou escenari i continuar treballant a aconseguir els reptes futurs.

Redacció