.

L’alcalde de Salou, Pere Granados. Foto: Tots21

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha sol·licitat un canvi en el sistema de finançament dels municipis perquè aquelles localitats més enfocades al turisme puguin destinar més recursos als visitants. En l’acte ‘Nous paradigmes competitius en les destinacions de sol i platja’, organitzat aquest dijous per la patronal turística Exceltur, el batlle ha recordat que “hem de tenir en compte la població estable, però també la no estable; tenim molts visitants, però els recursos són escassos, i això és un element que hem de corregir”, ha apuntat. En aquest sentit, Granados ha defensat que els ajuntaments puguin quedar-se una part de la participació de l’IVA per destinar-la a reforçar la infraestructura turística. “No podem parlar d’economia turística si no hi ha beneficis pels municipis”, ha subratllat.

En paral·lel, Granados ha aprofitat l’acte per demanar a les diferents administracions que avancin en l’execució d’infraestructures com el corredor mediterrani o noves vies de connexió amb grans nuclis urbans per facilitar l’arribada de turistes. Alhora, ha volgut destacar que va ser precisament el sector turístic qui va impulsar la transformació de l’aeroport de Reus cap a un aeroport civil.

La cita d’aquest dijous també ha comptat amb la presència de l’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, el qual tem que el repartiment de les ajudes europees destinades a reactivar l’economia després de la crisi de la covid-19 es converteixi en un “cafè per a tothom” que deixi sense recursos els municipis més afectats per la pandèmia. Dulsat ha reivindicat la importància del turisme i ha recordat que la pandèmia ha afectat de forma heterogènia a les diferents localitats. “No és el mateix un municipi com el nostre que un altre amb un polígon industrial; a l’estiu vam perdre mig milió de turistes i dos milions de pernoctacions, i això ja no ho recuperarem”, ha comentat.

Un sector “en caiguda lliure”

La trobada organitzada per Exceltur ha comptat amb la participació de fins a set alcaldes de destinacions litorals, així com diversos directius de la patronal. La intervenció més destacada ha estat la del vicepresident executiu d’Exceltur, José Luis Zoreda, qui ha fet un diagnòstic del sector turístic durant l’últim exercici.

Per Zoreda, el turisme comença 2021 “molt tocat i en caiguda lliure”, tot recordant que les dades d’ocupació i creació de llocs de treball són “extremadament dolentes”. El directiu ha pronosticat que la recuperació serà “lenta, volàtil i molt diferent entre comunitats” i ha defensat la importància d’assegurar que “el màxim nombre d’empreses aguantin”. Davant la situació actual, el vicepresident d’Exceltur ha estat contundent: “No ens podem permetre perdre aquest estiu”, ha dit.

És per això que durant la seva intervenció ha reclamat ajudes “directes i potents”, així com una millor planificació de l’administració per accelerar la campanya de vacunació a l’Estat. Zoreda també ha demanat a les institucions europees que aprovin un passaport sanitari que acceleri l’arribada de viatgers, que s’ampliïn els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) fins a finals d’any i que el govern espanyol dissenyi un pla específic per al sector turístic.

ACN

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */