TOTS 21

El conseller municipal d’Hisenda, Jordi Fortuny. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de Tarragona està tramitant l’ampliació d’una pòlissa de crèdit de què disposa per poder Comptar amb fins a 16 milions d’euros de manera que la tresoreria respiri i es garanteixi la liquiditat davant la crisi econòmica i la incertesa que provoca el coronavirus. ‘No tindrem problemes per pagar’, ha destacat a Tarragona21 Jordi Fortuny, conseller municipal de Serveis Generals i Govern obert.

El consistori està aplicant gairebé cada dia mesures econòmiques i fiscals per reduir l’impacte de la crisi en l’economia tarragonina, especialment dels sectors més dèbils, alhora que està observant com els ingressos van baixant i seguiran fent-ho.

L’abast del que està passant no està clar‘, subratlla Fortuny. Una de les properes mesures de calat serà modificar el calendari de l’Ajuntament de Tarragona, que canviarà quant als terminis en el pagaments dels impostos, a banda de les mesures preses fins ara sobre suspensió del pagament de l’ocupació de la via pública i terrasses i bonificació de la brossa per aquells establiments que han hagut de tancar. ‘Estem prenent mesures per aminorar l’impacte de la crisi, de manera que repercuteixi el mínim possible i ho estem fent sols’.

L’Estat no dona suficient recolzament als ajuntaments. Per aquest motiu, des de fa una semana reclama poder disposar del romanent de tresoreria -el diner sobrant de l’exercici fiscal anterior- per aplicar-lo a lluitar contra les repercusions de la crisi. El consistori assenyala que els 200.000 milions d’euros promesos pel Govern “són avals de l’Estat sobre préstecs i el que necessitem és diner líquid, una mena de pla Zapatero. Necessitem més per gestionar les necessitats dels nostres ciutadans’, reclama Fortuny.

Quant a la brossa, es farà una bonificació de la taxa a les empreses que facturin menys d’un milió d’euros anuals i a les està afectant la crisi del coronavirus. ‘Beneficirà als locals que han hagut de tancar forçosament”, destaca Fortuny. ‘No és una mesura que va dirigida als locals que ja estaven buits’.

Es mantenen les inversions

Encara és aviat per saber l’impacte que la crisi tindrà sobre el pressupost municipal, que es va aprovar el desembre de l’any passat i fixa un total de 177 milions d’euros, amb una previsió d’increment de l’1,8 %. De total, un paquet de 12 milions d’euros anirà destinat a inversions. ‘L’Ajuntament garanteix que manté les inversions, aquestes es faran i serà la millor resposta a la crisi‘, ha subratllat Fortuny a Tarragona21.

Els diners estan consignats, els diners els tenim, no és un problema econòmic sinó d’execució, és a dir, el temps administratiu està ara aturat i alguns processos es poden alentir’. Afavoreix també acomplir amb les inversions el fet que només 2,5 milions d’euros s’assolirien amb la venda de patrimoni municipal, una xifra que no és elevada i de no cobrir-se podria compensar-se amb altres moviments. El que sí que es veurà seran modificatius de crèdit, és a dir, canvis de partides que es donen cada any als ajuntaments per fer fronts a noves necessitats, i més ara amb els canvis en ingressos i despeses que es viurà a l’Ajuntament.

Quins ingressos es ressentiran

L’aturada d’ingressos de l’Ajuntament es notarà en els impostos associats a l’activitat econòmica, com llicències d’activitats, d’obres, plusvàlues i els ingresos que provenen de l’Estat relacionats amb el consum. No afectarà al cobrament de l’IBI, una de les parts més importants dels ingressos municipals. ‘Estem dissenyant un pla de tresoreria nou’ aplicat a la crisi”, destaca el tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda.

Entre altres mesures d’aquesta ‘economia de guerra‘ que s’està fent des de l’Ajuntament destaca pagar les factures ‘a menys de deu dies’, en comptes dels 20 que marca la llei. ‘Paguem el més ràpid possible. No es pot trencar la cadena de pagaments. El passat dilluns, 23 de març, vam avançar el pagament de les nòmines perquè els bancs treballen amb tensions’.

L’Ajuntament està quantificant com afectarà l’aturada als contractes de serveis que ja té en marxa. Hi haurà partides que es veuran reduïdes per menys d’activitat, però en canvi ‘mantindrem al cent per cent les nòmines dels contractes. Ho vigilarem perquè ningú s’aprofiti per acomiadar ningú. No volem cap ERTO que afecti qualsevol persona vinculada amb l’Ajuntament. Volem donar tranquil.litat i no que baixi el poder adquisitiu d’una part important de la ciutadania’, un missatge que el mateix alcalde, Pau Ricomà, repeteix.

Jaume Garcia