TOTS 21

El tinent d’alcalde d’Hisenda, Jordi Fortuny, intervenint al ple virtual

El ple extraordinari i telemàtic de l’Ajuntament ha estat el de les mesures econòmiques per fer front a la crisi amb una ampliació de la pòlissa de crèdit fins a 15 milions d’euros. També s’ha liquidat el pressupost de l’any passat amb un romanent de tresoreria de 6,2 milions d’euros i s’ha aprovat el vuitè modificatiu de crèdit. El consistori havia ajornat impostos i taxes i n’ha suspès d’altres, ‘cosa que ens agradaria que fes el Govern de l’Estat’, ha dit l’alcalde, Pau Ricomà, que ha recordat les mesures preses i ha subratllat que totes les empreses que treballen amb l’Ajuntament seguiran cobrant.

Al tram final del ple, el PP ha demanat al consistori excempcions i bonificacions d’impostos i taxes, mentre la CUP ha reiterat les crítiques al fet que el modificatiu de crèdit no inclogués mesures anticoronavirus. La seva portaveu, Laia Estrada, ha dit que les mesures preses ‘són de mínims’. Dídac Nadal, portaveu de Junts x Tarragona, ha titllat ‘d’engany’ els 200.000 euros destinats per l’Estat a la crisi i ha definit com ‘una cadena d’errors’ les mesures preses pel Govern central, a qui ha criticat no haver suspès la quota d’autònoms i altres reduccions o liquidacions d’impostos.

Ciutadans ha sortit al pas dient que ‘serem lleials a l’alcalde Ricomà, a Torra i al president d’Espanya’. ‘No farem sang’, ha dit Rubén Viñuales. ‘La ciutadania ens reclama que per una vegada siguem gent amb alçada de mires, que estem units’.

El PSC ha tirat en cara les altres formacions de l’oposició que en la situació que es viu ‘es facin mítings politics’, com havia afirmat abans Viñuales, en referència a Dídac Nadal. ‘Estem en una situació on s’ha de reconèixer l’esforç de tots els governs. És el moment de tirar endavant’. I ha demanat allargar el termini de pagament de l’IBI més enllà del 6 de juliol, com està fixat en una mesura contra la crisi.

L’alcalde Ricomà s’ha compromès a estar pendent d’aplicar noves mesures i a allargar el termini del pagament de l’IBI més enllà del 6 de juliol. Això sí, li ha retret a Laia Estrada, la portaveu de la CUP que el consistori ‘estigui fent els mínims’.

Caiguda d’ingressos

Rellevant ha estat saber durant el ple que els ingressos municipals estan caient en picat i al mes d’abril poden ser del 90%. Davant d’això, el consistori es protegeix movent pòlisses per fer front al pagament de nòmines i de proveïdors, a l’expectativa de com evolucionaran els esdeveniments en aquesta crisi sanitària imprevisible que ho és també profundament econòmica i amb el temor de com actuarà l’Estat, necessitat de liquiditat, amb una substancial part dels diners que són de l’Ajuntament.

‘Estem fixant els escenaris més pessimistes per garantir el pagament’, ha dit gràficament el tinent d’alcalde d’Hisenda -Serveis Generals-, Jordi Fortuny.

Aquest ha informat que des de fa dues setmanes el consistori ha destinat set milions d’euros als pagaments i en canvi ha patit un descens del 50 % en els ingressos. Descensos com la suspensió dels pagaments de les llars d’infants per als pares, el fet que no hi ha entrada de diners als museus, i de gairebé zero en taxes.

Fortuny ha afirmat que ‘preveiem a l’abril que la baixada d’ingressos pot ser del 90% i vostès voldran cobrar la nòmina, com tots els treballadors i també caldrà fer front a les despeses d’empreses contractades. Per això necessitem tenir caixa, i no tindrem els ingressos fins al juliol’, ha assegurat.

L’equip de govern defensava l’ampliació de la pòlissa municipal fins als 15 milions d’euros, com ja va avançar Tarragona21. L’oposició ho ha qüestionat. La regidora de la CUP, Eva Miguel, ha posat en dubte la xifra dient que si no seran més els diners necessaris per fer front a la crisi que els 15 milions. També han estat crítics en aquest ple el portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, i la regidora popular Elisa Vedrina, en considerar que no se’ls té en compte a l’hora de fer aportacions en aquesta situació de crisi.

Evitar caure en suspensió de pagaments

Fortuny ha respost que s’amplia la pòlissa de crèdit amb tres operacions amb tres bancs diferents ‘per tenir liquiditat i fer front a les despeses corrents perquè pugui cobrar tothom i després ja s’analitzarà com acabarem amb els ingressos a final d’any’. Es tracta d’evitar caure en suspensió de pagaments, ha dit dramàticament. ‘No hi ha activitat, tindrem un impacte important en la plusvàlua, hem eliminat la brossa per als establiments que no tenen obert. Haurem de fer reestructuracions pressupostàries. Ara estem aguantant la caixa, tenir liquiditat per no fer una suspensió de pagaments’.

Ha reconegut que pot donar-se que el consistori hagi de ‘tornar a demanar diners’. ‘Ningú ens assegura que l’Estat no ens digui que els impostos estatals ens els rebaixen, ens ho podem esperar tot’. Com que l’Estat es quedi els 6,2 milions del romanent de tresoreria de l’any passat, diners ‘que són nostres i si se’ls queda l’Estat es tractaria d’un fet gravíssim’. I ha retret l’oposició que en els temes econòmics tractats hagi ‘escenificat’ dubtes que ell ja els havia explicat.

En un altre moment del ple, l’oposició ha qüestionat que no s’incloguessin mesures contra el coronavirus. L’equip de govern ha respost que en el cas del modificatiu de crèdit, aquest procedia d’un expedient anterior a la crisi i ha defensat que s’estiguin prenent mesures via decret d’alcaldia i sense convocar reunions i trobades amb l’oposició per recollir les seves propostes.

Sandra Ramos, portaveu socialista, ha defensat que les administracions ‘fan tot l’humanament possible per lluitar contra el coronavirus’. ‘Aquest govern està en minoria i toca negociar’, ha incidit. ‘La compra de material es pot fer d’urgència, no cal que passi per modificatius de crèdit’, ha recordat. Els socialistes han donat suport al modificatiu fent-s’ho venir bé: perquè ‘el govern s’ha assegut a parlar, ha fet el ‘sit and talk’, i ha acceptat les nostres peticions’. Es veuran beneficiats amb aportacions municipals el Club Cicista Campclar o el rugbi, casals d’estiu educació especial, o els actes dels 25 anys de l’Escola de Música.

Viñuales li havia demanat que informessin de les accions que fan o que s’abordin ‘conjuntament’ aquests temes. ‘Per alguna raó sembla que no vulguin comptar amb nosaltres’, li ha etzibat.

Didac Nadal, portaveu de Junts x Tarragona, s’ha sumat  la petició d’aplicar mesures contra el Covid i ha qüestionat el material adquirit fins ara per l’Ajuntament per protegir-se contra el virus, dient que ‘no ens dura una setmana’. Junts ha votat favorablement a la mesura.

‘La crisi més gran des de la guerra civil’

L’alcalde, Pau Ricomà, ha afirmat que aquesta ‘és la crisi més gran que hi ha hagut després de la Guerra Civil i no podem seguir amb els tràmits habituals de reunions de comissions’.

El dia 24 hi haurà un altre ple, on es preveu s’abordin nous modificatius de crèdit per afrontar la crisi.

Jaume Garcia