.

L’exgerent de l’Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació, Josep Maria Bonet.

L’ajuntament de Tarragona ha guanyat la denúncia presentada per l’antic gerent de l’Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació, Josep Maria Bonet, en la qual reclamava una indemnització superior a la rebuda quan va ser acomiadat del seu lloc de treball (menys de 20.000 euros). La resolució, del Jutjat de lo Social número 2, és recurrible davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El socialista Bonet va ser apartat de la seva condició de gerent l’agost del 2019 per l’actual equip de govern, format per ERC i EnComú-Podem, càrrec al qual havia arribat per promoció interna, per la qual cosa va retornar a la seva condició prèvia de director comercial. Ho va fer per poc temps, perquè el consell d’administració de l’empresa va decidir suprimir aquesta categoria laboral de cara a facilitar el seu acomiadament definitiu. De fet, i relacionat en aquesta qüestió, Bonet havia guanyat amb anterioritat un judici contra el consistori per acomiadament improcedent. El jutge havia resolt que li corresponien prop de 50.000 euros més en aquest concepte.

La nova sentència dona la raó al consistori davant dels arguments presentats per Bonet, que defenia que en el seu contracte com a gerent hi havia una clàusula habitual en aquells moments segons la qual se l’havia d’informar del seu cessament amb sis mesos d’antel·lació. Aquesta clàusula va ser suprimida durant la reforma laboral de Mariano Rajoy del 2012, que feia especial incidència en la supressió d’aquesta alerta prèvia per a càrrecs d’alta direcció vinculats al sector públic. El problema, però, és que el mateix articulat determinava que tant el secretari com l’interventor en el cas dels ajuntaments havia de notificar aquesta novetat legislativa a tots aquells que podrien ser afectats (entre ells, el propi Bonet) en un termini no superior a dos mesos a partir de la seva entrada en vigor.

L’exgerent va afirmar no haver rebut cap notificació en aquest sentit, i aquest era un dels arguments per reclamar l’aplicació de la legislació anterior, que correspondria amb la de la signatura del seu contracte, en comptes de la posterior, per la qual només rebia 12 dies per any treballat.

Fonts de l’equip de govern tarragoni consultades per Tots21 han assenyalat que la sentència “demostra que l’Empresa de Mitjans de Comunicació ha actuat correctament i d’acord a la llei”.

J.S.