.

.

TOTS 21

Omatge de l’amfiteatre romà, ja tancat al públic provisionalment, amb les bastides instal·lades fa un temps a la graderia remodelada, en primer terme. Foto: Roger Segura

L’Ajuntament de Tarragona afirma que la prioritat és mantenir i consolidar les grades reconstruïdes de l’Amfiteatre. Ho ha manifestat el conseller de Patrimoni Històric, que explica que encara és aviat per saber com s’actuarà en aquesta part del monument romà, la que es troba en pitjor estat. Calen més informes dels arquitectes municipals i analitzar la informació dels georadars que monitoritzen les vibracions causades pel pas de trens i vehicles per veure si afecten l’estructura.

Hermán Pinedo, en una compareixença aquest dimarts al matí, ha deixat clar que les grades originals en cap cas es tocaran. El responsable de Patrimoni detalla que els treballs de la primera fase de reconstrucció previstos començaran en breu i que no serà fins que acabin que se sabrà com caldrà actuar a les grades reconstruïdes als anys 70. Pinedo és taxatiu: la prioritat absoluta és invertir per conservar i mantenir també aquesta part de l’Amfiteatre.

Pinedo ha rectificat unes paraules seves en una entrevista concedida a l’ACN en què deia que l’Ajuntament estudia enderrocar la zona de les graderies de l’amfiteatre romà on s’asseu el públic a causa del deteriorament que pateixen. Segons aquestes informacions, l’enderroc es plantejaria després que un informe tècnic alertés el passat setembre que diferents dèficits estructurals del monument estaven posant en risc la seguretat dels visitants, motiu pel qual el consistori va decidir tancar-lo als visitants. Segons ha explicat a l’ACN el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, també s’està monitoritzant l’amfiteatre amb georadars per saber si les vibracions causades pel pas de trens i vehicles n’afecten l’estructura.

Aquesta intervenció forma part de la tercera fase dels treballs de restauració previstos i, en cas que s’acabés duent a terme, canviaria l’aspecte actual del monument. Pinedo ha afirmat que amb tota seguretat s’enderrocarà la part superior de la graderia reconstruïda, que des de feia temps ja tenia l’accés tancat al públic, arran de l’aparició d’unes esquerdes que van obligar a apuntalar-la.

A banda, el consistori es planteja tirar a terra la resta de la zona refeta el segle passat, ja que com apunta l’informe tècnic alguns murs “són inestables”, “no ofereixen un nivell de seguretat suficient” i “podrien col·lapsar”. Després d’enderrocar aquesta graderia es consolidaria la graderia romana que actualment hi ha sota.

Obres a punt de començar

La primera fase dels treballs ja està enllestida i ha consistit en reforçar la barana de l’entrada, sobre la qual s’hi recolzen els visitants, i que estava en mal estat. Tot i que el monument segueix clausurat, aquesta actuació permet veure’l de més a prop i interpretar-lo millor sense cap tanca al davant.

La segona fase encara no s’ha iniciat. Pinedo ha indicat que confia que pugui començar aviat, si bé dependrà de la velocitat de diferents tràmits administratius que s’han de dur a terme. Els treballs consistiran en ancorar uns blocs de roca que segons alerta l’estudi “estan despresos de la seva base i que podrien lliscar pel pendent cap a l’arena”. Aquests blocs es troben a les graderies excavades a la roca pels romans i els tècnics consideren que l’actuació s’ha de fer amb “caràcter urgent”.

Pinedo ha exposat que assegurar aquests elements és imprescindible per poder reobrir l’accés a l’arena als visitants. Tot i que el conseller de Patrimoni no ha concretat com està previst dur a terme l’actuació, l’informe recomana fixar els blocs “mitjançant barres d’acer inoxidable ancorades a la base rocosa” de les graderies.

Estudi amb georadars

Per tal de tenir més informació sobre l’estat real del monument, Pinedo ha explicat que s’han iniciat uns estudis amb georadars per determinar si el pas de trens i de cotxes pels voltants de l’amfiteatre n’afecten l’estructura. “D’aquí a un parell o tres setmanes tindrem dades inicials”, ha concretat el conseller, que ha avançat que des de Patrimoni tenen la voluntat de mantenir els aparells per “monitoritzar” constantment l’edifici.

Un dels llocs on s’han col·locat és a l’entorn de les escales del Miracle, que en un tram estan recolzades damunt d’una volta romana del monument. Precisament en aquest àmbit, entre el 2 i el 7 d’octubre, s’hi va fer una actuació d’urgència per garantir-ne la seguretat, ja que l’informe alertava de perill d’esfondrament. Pinedo ha afirmat que ara ja són “100% segures” per als vianants.

Eloi Tost