.

Ballesteros i Alejandro Fernández, aixada en mà, plantant un tamariu. Foto: Tarragona21

Ballesteros i Alejandro Fernández, aixada en mà, plantant un tamariu. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de Tarragona vol posar en marxa un Pla Director per regenerar i mantenir el riu Francolí al pas pel seu terme municipal. Així ho ha anunciat l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, durant la cinquena edcició de la planta popular de la Fundació Repsol. Del projecte se n’encarregarà l’àrea de Medi Ambient del consistori. Consistirà que el riu “tingui una atenció continuada, no fent jardins de Babilònia, sinó respectant l’ecosistema del riu”, ha subratllat Ballesteros. Es tracta que el Francolí “s’assembli al que era històricament: un entorn natural, mediterrani, poc verd, però molt sostenible”.

Avui s’ha cobert un nou tram del marge esquerra del riu (en direcció a mar) amb la plantada de mil arbres i arbustos per part de més de 700 persones, un rècord de participació, i enmig d’un temps esplèndid.

Una família, plantant el seu arbust a la llera del Francolí. Foto: Tarragona21

Una família, plantant el seu arbust a la llera del Francolí. Foto: Tarragona21

Ballesteros ha afirmat que el pla podria començar a desenvolupar-se enguany. “Es tracta d’incrementar la plantació al marge esquerre i fer-ne un manteniment”, tasques de les que se n’ocuparia el consistori, amb col·laboració amb entitats de la ciutat. El pla seria liderat pel consistori i s’hauria d’abordar amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA, Generalitat), de qui és competència els rius i trams de rius que no depenen de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).

Entitats com Mediterrània, l’associació Aurora, Repsol i altres col·lectius se sumarien al projecte per tirar endavant el manteniment, que es faria sector per sector, entre la part més urbana del riu -el pont de l’avinguda de Roma-, fins al pont de l’autopista, per tal de crear “un circuit natural, ecològicament sostenible i fidel al que havia de ser el riu si no hi hagués hagut la intervenció urbana”, ha dit Ballesteros.

Per més endavant quedaria pendent una asssignatura de que fa anys de què se’n parla: travessar el riu i abordar la regeneració del marge dret. Quan s’abordi, es replantarà el marge evitant la línea que marquen les conduccions subterrànies, especialment d’empreses químiques i petroquímiques. “Es tractaria d’unir la ciutat amb Ponent, una idea que fa temps estem desenvolupant des del consistori”, ha dit Ballesteros.

Detall de la clàssica foto de família dels participants a la plantada. Foto: Tarragona21

Detall de la clàssica foto de família dels participants a la plantada. Foto: Tarragona21

La plantada de Repsol

L’alcalde s’ha felicitat de l’èxit de públic de la plantada promoguda per la Fundació Repsol i l’entitat Aurora, que tracta amb persones disminuïdes. “Set-centes cinquanta persones reunides aquí vol dir que la gent, que històricament havia oblidat el riu Francolí, el comença a estimar”. En la primera fase d’aquests treballs de voluntaris es va arranjar la part més baixa del riu; en una segona, el Parc del Francolí, i en un tercer estadi “es tracta d’intervenir directament en el riu”.

Josep Francesc Font, director de Repsol a Taragona, ha reiterat novament el suport de la companyia a aquesta actuació, un de les més visibles i amb més participació que celebra Repsol durant l’any a la ciutat, de manera que es vol garantir el seu suport. Nou espècies diferents han estat plantats no només per voluntaris d’Aurora, sinó d’altres entitats socials i esportives de la ciutat, a qui s’hi han sumat famílies de tarragonins.

J. Garcia