TOTS 21

Imatge de la consellera de Comerç, María José López.

L’Ajuntament ha rebutjat la petició provinent de la Cambra de Tarragona per permetre als locals comercials de la ciutat obrir els festius durant els mesos d’estiu. L’ens cameral reclamava al consistori que sol·licités al Departament de Comerç de la Generalitat acollir-se a l’excepció de municipi turístic.

“Que Tarragona sigui municipi turístic és una proposta recurrent. És cert que la Cambra ho demana només per aquest estiu, però hem dir que això no beneficia en cap cas al petit comerç», afirmava a Tarragona21 la consellera de Comerç, María José López. «La reactivació del petit comerç -afegia- no passa per obrir més hores. Està demostrat que no es ven més i l’únic que s’aconsegueix és més precarietat laboral i menys conciliació familiar. Els petits comerços no ho poden assumir, en canvi això beneficia als grans operadors i alhora, suposa una destrucció del comerç itinerant i de proximitat».

Pancartes al saló de plens

La regidora recordava que «fa un mesos un partit de l’oposició va portar al ple gairebé la mateixa petició, la de la liberalització horària, i la resposta del sector va ser a través de pancartes al saló de plens rebutjant-la». Per María José López «el que proposen no és el nostre model comercial ni tampoc el nostre model per reactivar la ciutat. Estem al costat del sector i té tot el nostre suport». Tot i així, reconeixia, «ens hem reunit amb representants de comerciants i ahir dilluns també ho vam fer amb associacions i sindicats per parlar sobre la petició de la Declaració de Tarragona com a Municipi Turístic, l’obertura dels comerços els diumenges durant els mesos d’estiu i la valoració d’obertura dels comerços els diumenges durant tot l’any».

En aquest sentit la consellera precisa que «a Tarragona els negocis de venda al detall, amb local o establiment amb superfície de venda inferior a 300 m2 i que siguin PIMEs, avui en dia, ja poden obrir lliurement, en atenció a normativa d’horaris comercials vigent. Molts opten per no fer-ho perquè no els surt a compte ni econòmicament ni a nivell organitzatiu».

De fet, a la ciutat «tenim dues zones urbanes amb característiques pròpies: la Part Alta ja és un ZIT (Zona d’interès turístic), on els negocis comercials poden obrir de dilluns a diumenge entre les 9 i 23  hores, tot l’any; i  el barri de Bonavista, on els establiments poden obrir en diumenge tot l’any amb el mateix horari que el mercat de marxants».

Llençament d’un marketplace

L’aposta de l’equip de govern és «pel comerç de proximitat, que especialment en aquest moment necessita tot el nostre suport. I ho fem en diverses línies: s’ha llançat des de l’Ajuntament l’app ‘Som Comerç Tarragona’, de la qual, en pocs dies es llençarà la segona part, que és un marketplace; a més reprenem la campanya ‘Som Comerç TGN’ que va quedar aturada per la pandèmia, que inclou dinamització al carrer; també treballem amb Espimsa en la campanya ‘Pugem Tarragon’a que també inclourà un seguit d’activitats”.

Redacció